Nytt och krytt från älgjaktens första dag 2007.

Så var vi då, äntligen, igång igen. Sent i säng på söndagskvällen betyder naturligtvis lite segt att gå upp på måndag morgon men det är kanske inget ovanligt. Men idag gällde det att vara på G. Morgonbestyr med frukost, matsäck, packning av det sista som ska med och förhoppning om att inte glömma något viktigt. Som till exempel ammunitionen eller radioapparaten. Som vanligt blir det lite stressigt på slutet. Men vi var i alla fall framme i tid på Valex. Och vi var inte sist.

Gubbarna vankar lite oroligt fram och tillbaka över gårdsplanen. Stannar och pratar med någon och rör så på sig igen. Det blir som vanligt lite historier och skratt. Denna morgon är som vanligt men ändå lite ovanlig. De första som kom till Valex upptäckte att det gick en älg på gärdet bakom ladugården. En liten pinntjur åt frukost och såg sig omkring. Den gick iväg från gården och var borta en stund, men så började den närma sig igen. Den var nog där för att räkna in oss alla och se om vi var på alerten. Det var vi naturligtvis men att jaga älg utan att gruppera ut sig i terrängen var inget för detta laget. Det hade inte varit någon sport att skjuta den älg som kom för att se på oss. Som närmast var den kanske 100 meter bort innan den sakta gick upp i Lerberget. Men vi sköt på den med våra digitalkameror.

Alla hade med sig sina jaktkort och licenser och visade för jaktledaren. Avbockad och klar kunde man vänta in vidare order om var vi skulle jaga. - "Jag tänkte vi skulle ta och börja med Bredmyr i år", säger Rolf och postfördelningen tar vid. När detta var gjort var det bara att ge sig iväg och inta position. Efter att ha suttit en stund hörs i radion hur den ena postkedjan efter den andra meddelar att de är på plats och drevet kan börja.

Klockan blir ca 08.43 när det smäller i närheten av mitt pass vid Liensten. Pulsen stiger kanske några slag eftersom skottet kom så nära. Kan det vara något djur på väg mot mig? Något besked på radion kommer inte de närmaste minuterna så frågorna börjar hopa sig. Var det ett vådaskott eller var det så att skyttens radio gått sönder och han kanske meddelat sig via telefon. Men så kommer besked. En familj, ko, kalv och tjur, har kommit förbi i ganska god fart och i ett lite trångt pass. Tjuren blev påskjuten men lite oklart om det var träff. Som sagt, det var ett trångt pass. Skytten tyckte den markerade men det kanske bara var reaktion på smällen. För säkerhets skull rekvirerades hund för spårning. Doftspåret följdes i två omgångar men något övrigt tecken på att älgen var träffad syntes inte. Det gällde nu bara för posterna att sitta kvar och vänta om sällskapet skulle återvända under eftersöket. Efter ett par timmar flyttades en del posteringar och ett nytt, litet, drev gick igenom markerna där djuren kunde finnas. Klockan 12.13 smäller det igen.

Nu small det betydligt längre bort, i ändan på Karlsdalen och det visade sig vara Tage Malm som skjutit en 10-taggare. Förmodligen inte den som tidigare var påskjuten eftersom den hade högst 6 taggar. Ytterligare väntan en dryg timma och så var det återsamling på Valex. Samfällt beslutades att jakten skulle avslutas för dagen och den skjutna älgen hämtas. Ett gäng "gubbar" med rep tar sig upp till älgen och har sällskap med en traktor. Lång väntan igen men så kom de då tillbaka med den stora tjuren på traktorns lastbrygga. Friska krafter griper till kniven och börjar flå av skinnet och göra kroppen i ordning för hängning. Det är en fet och kraftig tjur med en riktig brottarnacke som nu hänger på logen på Valex.

Klart för dagen blir det medan det fortfarande är ljust och de flesta är hemma redan vid 17-tiden. Hemma för att göra nya smörgåsar, koka kaffe, ladda radiobatterierna och sina egna batterier inför en ny härlig dag i skog och mark den 9 oktober 2007.

TILLBAKA.