Mot alla odds...

Och det vart afton och det vart morgon den andra dagen. En stjärnklar morgon lovar en solfin dag även om natten varit lite kall. Frosten fick skrapas från vindrutan innan det gick att komma iväg. Med viss spänning närmar vi oss Valex och de andra. Men...Varför står det en bil stilla några hundra meter före gården. Vi stannar till och misstänker att det är något intressant att se. Långt bort på ett gärde väster om gården Skärje syns två älgar. Vid en första anblick ser det ut att vara ko och kalv men de som tittat med kikare säger att det är kviga och tjur. Inbördes avståndet mellan dem gav väl upphov till synvillan. Men djuren står på "fel" marker och får växa till sig för vår del.

Efter avprickning, inräkning, bestämmes att dagens första drev skall gå fram över Stenaröd och Mossemarken. Kalkylerande jaktledare har funderat under natten och kommit fram till att älgarna kan stå där. De olika postkedjorna organiseras och resten av gänget får gå på drevet. Klockan närmar sig halv nio när författaren är på plats men ytterligare en stund tar det för en del andra att komma fram. Inte många minuter senare börjar observationsupplysningarna strömma in. - "Det går en ensam tjur upp emot..." - "Pass upp nu. Det kommer en ko med en kalv ner mot dig ..." . Klockan blir 08.44 och då smäller det. En dryg minut senare knastrar det till i radion och skytten, Tage Malm, vem annars, konstaterar att han inte behöver skjuta något dö-skott. Kalven är stendöd redan. Dessutom kommer lite information om vart kon tagit vägen, men den är det ingen som lyckas se igen. Eller kan det ha varit den som smög förbi "på ryggen" på Bertil M? På grannmarken smäller det ytterligare en stund senare. Kan det ha varit den tjuren som gick upp emot...?

Drevkarlarna kom igång och gick igenom marken och kom fram till olika poster och drevet blåstes av. Återsamling på Valex igen. Parkerade på den soligaste delen av gårdsplanen smakade det gott med en stor kopp kaffe och lite tilltugg. Mycket prat och skämt förståss och spekulationer om älgarnas olika rutter. Till slut är det urdrucket på de flesta håll och dags för ett nytt drev. Nu blir det lite öppnare område där många poster kan sitta i skogsbrynet vid olika gärden. Solberg kallas drevet och poster finns på Solberggärdena och Salsgärdena bland annat.

Strax innan halv ett är de flesta poster ute och observationer rapporteras även nu. -" Det kommer en ko med kalv och går mot dig...säger någon. Sedan smäller det tydligen. Vi som sitter på andra sidan berget, med vinden i ryggen, hör inget. eller sköt han kanske med salongsgevär. Bertil "i Salen" Hansson var det i alla fall som fällde en kalv. Klockan var då ca 1230 och drevet har inte ens kommit igång på allvar. Först skall ett par man gå igenom en liten dunge på ena kanten innan det stora drevet går igång. Och då vidtar den långa väntan. till slut hörs drevkarlarnas hojtande och brakande i skogen. Någon älg lyckades de inte driva fram. men undertecknad hade underhållning ändå. 3 rådjur, get och två killingar, gick en bit ut på gärdet och betade i godan ro. Väl en halvtimma gick de där. Men när drevet närmade sig fann de för gott att ta sig in i skogen igen.

Drevkarlarna kom fram och det blev åter återsamling på Valex och mer kaffe och smörgås. Eftersom de båda skjutna djuren skulle hämtas och göras i ordning konstaterades att det inte var någon idé att försöka sig på ytterligare ett drev idag. Men i morgon skall vi köra hårt....! Kalvarna hämtas, och skinnet flås av och kropparna hänges upp. Det blir en tidig eftermiddag idag också, men i morgon...!
Och angående rubriken: Mot alla odds har vi hittills skjutit fler kalvar än vuxna djur.

TILLBAKA

Kaffe i solsken är alltid gott efter en kylig morgon i skogen.

Om ni bara visste så många kul ringsignaler jag har på min telefon...

Så gäller det att få av skinnet sån fint och elegant som möjligt även om det ska slängas i skogen.