En lite kyligare men klar morgon med uppgående sol över Lerbergbet
Torsdag 2011-10-13

Dag 4 i jakten blir också en dag att minnas. Frostig morgon kanske vi glömmer eftersom det senare blev sol och varmt.  Onsdagens resultat hängde kvar på logen och väntade på att delas och hängas i kylet. Den älg som nämndes som mager och sjuklig i gårdagens text hade så här direkt på morgonen inte fått sin lösning. Det blev besked senare under dagen. Saken var överlämnad från Polisen till veterinär och Conny hade varit i kontakt med denne. Slutklämmen blev att veterinärens fasta kostnad för att åka ut och göra besiktningen skulle bli någonstanns mellan 1300 - 1500 kronor. Därmed var det dock inte garanterat att älgen blev utdömd. Till denna kostnad skulle då läggas den ordinarie fällavgiften om 400 kronor. Laget beslutade därmed, med anledning av misstanke om ev. sjukdom, att älgen skulle förstöras. För att få älgen utdömd som otjänlig krävs att minst halva älgen döms ut.

Så var det med den saken. Vi hade fällt 5 vuxna djur men tillgodogör oss bara 4. Så kan det bli ibland. I avvaktan på det besked som Conny skulle hämta in gjorde vi ett försök att fälla några kalvar ur Lerberget. Ett område som ibland lite skämtsamt kallas för köttberget eller köttlagret. Väldigt sällan som ett drev där inte ger resultat. Så blev det dock denna gång även om det fanns älgar synliga. Klockan var 08.15 när jag var i post på Näset och strax därpå började några drevare gå igenom ett par dungar som inte tidigare haft vårt besök. Så blev det det stora Lerbergsdrevet. Det gav ett visst resultat. 08.43 ser jag en älgtjur springa från berget och smita strax förbi en post. Den fick löpa eftersom kvoten var fylld. Så gick det några minuter, 4-5 stycken, så kom en kalv springande från i stort sett samma ställe. Den tog dock en annan väg och kom aldrig inom skjuthåll, tyvärr. Ytterligare några minuter senare kom kon men hon var lite längre bort. Trots avståndet bedömde jag henne till att vara större än tjuren. Ytterligare ett par djur var synliga för andra i laget men inget var skjutbart.

Mat och prat på Valex har ju också sin tid som tidigare skrivits. Denna gång fick vi också veterinärbeskedet och påföljande beslut. Ett annat beslut var att driva Mossemarken. Uppdelning i postkedjor och drevgubbar och på min lott föll en post inte långt från Bohusleden i närheten av Ekelidsvattnet. På en fura på platsen satt inte enbart en gul lapp utan också en döskalle. På så sätt blev det två dödskallar där för en stund. Någon älg kom det däremot inte fram och tittade på de båda. Inte heller någon av de andra posterna såg älg. Däremot en massa arbetsfordon och bilar som åkte fram och tillbaka mellan vindkraftverksbyggena. Min position var ungefär mitt emellan de två färdiga tornen fast de inte var i bruk. Vingarna snurrade dock lite sakta och det gnisslade lite om dem. Det kanske är en inslitningsperiod även för sådana här precisionsverk.

Vad blir då nästa steg i jakten på skjutbart smått. Kaffe och överläggningar i en vägkorsning denna gång. Lite reparationsarbete på en Volvo behövde göras och strax var flinka fingrar där och mekade. Nytt drev bestämmes och vi gör ett förnyat försök med Solbergdrevet men i en lite avkortad version. Några jägare avviker för andra uppgifter. Johan åker för en stunds jobb och Andreas för annat ärende. Henrik avslutade sitt skördearbete under onsdagen men nu verkade det vara dags för ny skörd. Detta efter att han fått in en annan sorts säd för ett tag sedan. Lycka till.

Solbergdrevet drar igång men det är inte heller här många djur synliga. Bo ser en liten kviga men håller inne skottet vilket är helt riktigt. Någon har ändå sett ett skjutbart djur och träffat detta. Träffen blev inte bättre än att djuret gick iväg skadat. Det blir eftersök och hund hämtas. Några mannar vandrar runt i skogen i älgens spår. Och det har gått just runt, runt. Ytterligare en hund kommer till hjälp och denna släpps lös i området. Och området det gäller är mellan Baddarn och Tjöstad. En ko har varit synlig och gått in, även den troligen för att leta efter sin avkomma. Vi vet inte hur det gick för henne men för oss gick det dåligt. Den skadade kalven kunde inte hittas. Den klara fina dagen övergick i skymning som nästan var mörker när sökandet avbröts. Tji fick vi.

I gårdagens epistel skrev jag om ett brev från Allan Hansson. Han har nu skickat en ny variant av bilden och lite mer förklarande text. Bilden och lite text kommer här nedan.

Hur blir då morgondagen? Under de här dagarna som gått har en viss person vid flera tillfällen påmints om hur många vi är i laget och vad som ska beställas. Det har också kommit förslag på hur det hela ska hämtas, levereras osv. Som svar på kommentarerna har vi bara fått ett glatt skratt från vederbörande. Vi får se hur det blir. Det är inte varje år som jaktlaget har en 50-åring att fira under jakten. Det har dock hänt förr vid ett par tillfällen eftersom det är några som fyller år i jaktveckan. Det brukar bli några hurrarop under veckan.

Tage Ödlund

Bilden visar bröderna Klas och Axel Hansson, Stora Åseröd. Mellan dem ligger stövaren Dolly. Bilden tagen före 1936. Vem som skjutit älgen vars skinn hänger bakom dem är okänt. Eftersom Klas bara sköt en älg, 1942, så är det troligen Axel som skjutit denna. Bröderna var troligen med i Valexlaget från början och fram till 1960-talet. Stövaren Dolly var aldrig med på jakten men fick vara med på bilden. Klas hade gråhundar och dessa var med vid jakten.

Inte nog med att man hängde upp skinnet fint. Man tog på sig bästa kostymen inför fotograferingen också.


Två gamla kämpar, Janne och åldermannen Bo samlar sig inför dagens vedermödor

Det kan finnas mycket att pilla med under huven på en gammal Volvo

Roger ser bekymrad ut och tar sig för huvudet, kanske med tanke på morgondagen och 50-årskalaset

Så här kan det se ut där en post ska sitta. I detta fall med en döskalle i trädet och en på stolen.