Inför 2008 års jakt har vi nya ansvariga i laget. Här ser vi bitr.  jaktledaren Conny Svensson i rött och jaktledare Andreas Mattsson till vänster om honom. De diskuterar upplägget inför den första jaktdagen och flankeras av Simon och Bert

För att vara ett riktigt jaktlag krävs naturligtvis att det finns en jaktledare. Så är det också i Valexlaget och den nuvarande heter Andreas Mattsson. En vald fungerande vice jaktledare är  Conny Svensson.. Båda två har lång erfarenhet av jakt och ett väldigt intresse för jakt i alla former.

Varje jaktperiod föregås av lång och ingående planering. En kontakt med de olika markägarna är nödvändig för att man skall kunna hålla sig ajour med arealtillgången. Någon kanske har köpt till mark eller sålt ifrån en bit. Nya markägare kommer till och då gäller att få med alla uppgifter för att få alla tillgängliga marker blir registrerade för jakt under året. På så sätt är det ett "ständigt" arbete för jaktledningen med mycket att tänka på.

Här slår man sina kloka huvuden ihop för en noggrann planering av jakten

Andra måndagen i oktober, vid 0730-tiden, samlas jaktlaget och då naturligtvis på Valex.
Jaktledaren tar fram sin pärm med alla medlemmars uppgifter. Det gäller att ha med sig och visa upp vapenlicens och jaktkort.
Finns inte detta med blir det till att åka hem igen.

För en del av lagmedlemmarna är det kanske första gången på ett år som man träffas.
Många glada återseenden och hurtiga tillrop. Det ligger spänning i luften, blandat med en hel del förväntan. Skall vi få tag i några älgar idag eller skall till och med jag få skjuta älg.

När alla är avbockade i pärmen och spänningen stigit ytterligare är det dags. Jaktledaren harklar sig lite försiktigt och bestämmer, liksom i en frågande ton;
- "Om vi skulle ta och börja med..."


Att driva med drevet...

Vissa älgjägare har inte bara älgar i sikte utan även rävar bakom öronen. Många historier berättas med inlevelse och kanske lite tillägg från verkligheten. Det var i alla fall så att för kanske 15 år sedan skulle laget driva av ett område. Det var tidig förmiddag och natten hade varit kall. Posterna sattes ut och efter en stund var det dags för drevkarlarna att ge sig av. Efter ungefär en kvart kunde man höra hur det small inne i området. 2 skott ganska tätt på varandra. Det sades inget på radion och de flesta av oss undrade säkert vem och vad som skjutits. Så kommer då Drevkarlen B.R. fram till posten T.M.
De hälsar på varandra och B.R. frågar om skotten. - "Jag tyckte det lät som om det small här!"
T.M. vet inget.
- "Nej, jag tror det var längre däråt." säger han och pekar bakom sig.
B.R. som var lite osäker på kommande riktning frågade hur han skulle fortsätta.
- "Gå du däråt." säger T.M och pekar ut riktningen.
B.R. tackar och lommar iväg. Efter 50 meter stannar han, häpen och förundrad. Där ligger en helt nyskjuten stor älg. Sakta vänder han sig mot T.M. och säger på sitt typiska sätt:
- "Är det bare oss norrmän ni driver så med?"
T.M. skrattar gott vid minnet av minen.


Patron ur...
Ett drev gick systematiskt fram genom terrängen. En av drevkarlarna, vi kan kalla honom A, kom fram till en av posterna och fick snart sällskap av ytterligare en drevkarl. 2 kalvar var skjutna under drevet och det beslutades att man skulle försöka leta upp den ko som nu gick ensam.
 Drevkarl A fick till uppgift att sitta post på ett ställe. Han fick då låna drevkarl B´s studsare, som denne burit med sig. Plötsligt dyker kon upp en bit bort i terrängen, innan karlarna hunnit skiljas åt. Drevkarl A som nu fått studsaren fattade galoppen och höjde vapnet och siktade in sig. Men till vilken nytta. Det hela hade gått fort. Drevkarl B, som lämnat ifrån sig geväret utbrister plötsligt:
Va står du där och siktar för? Jag har patronerna här i fickan så du kan lika gärna ta ner igen.
Så gick den kon en snopen jägare förbi...