2012 års VM i Älgskytte

Traditioner ska helst inte brytas. så fick det dock bli för undertecknad i år. Jag kunde inte vara med på det mest spännande under hela jaktåret: VM i älgskytte på kretsens bana i Kangeröd. En sent påkommen semesterresa till det varma och sköna Kroatien och staden Zadar satte stopp för detta. Men utan referat och resultat ska Ni, kära läsare, ändå inte bli.

Lagets nye jaktledare, Andreas Mattsson, tog med sig kameran till tävlingen. Dessutom var han, utöver de  åtaganden han hade under tävlingen, observant nog att snappa upp lite utav vad som hände och skedde vid sidan om.

Laget samlades, eller i alla fall vissa delar av det, vid lunchtid på söndagen den 23 september. Det var en lite småruggig höstdag men ändå ganska gott väder. Hög, frisk och klar luft. De tävlande satte sig tillrätta bland borden och pratet kom igång. Det blev skrönor, diskussioner om tilldelningar och om det fina resultat som man hade tankar på att prestera. Alla var segervissa och självsäkerheten sprutade nästan ur öronen på deltagarna. Men snart nog blev det ebb i flödet...

Skjutningen började. Andreas Mattsson och Conny Svensson skötte tävlingen, det administrativa, och i markörgraven var det avlösning så att alla skulle kunna vara med. Det började smälla och en efter en kom skyttarna ut ur skjutbåset och såg segervissa ut. Men det fanns undantag. Rolf Alexandersson trodde efter sin serie att det inte skulle bli en ny inteckning i vandringspriset. Kanske skulle det bli en plats i drevkedjan? Samma tankar vädrade också Tage Malm.
 
Kaffe och bulle eller kransbit smakar bra efter skjutinsatsen. Och till det hör naturligtvis fortsatta diskussioner, gliringar om resultat och allt möjligt annat. Årets tilldelning i det nya alägskötsleområdet är ännu inte klart men förhoppningsvis är det det till den 8 oktober. Då har vi i alla fall tänkt oss ut i markerna för att börja fälla dem.

Så var då tävlingen avgjord och sammanställningen kvar. Resultatet över lag var inte så där väldigt mycket att hurra för. Sällan har väl en segrare haft så låg poäng i ett VM. Men så kan det vara ibland. Man kan skylla på kylan, tävlingsnerverna, dåligt inskjutna vapen, vindavdrift eller vad som helst. Segrade gjorde i allla fall Conny Svensson med 48 poäng. Han får nu äran att hysa vandringspriset ett år och tävla om det igen år 2013. Det är faktiskt femte gången som Conny står för segrarbedriften.

Foto: Andreas Mattsson.  
Text: Tage Ödlund.