Simon Hansson, Andreas Mattsson, vice jaktledare, Conny Svensson, jaktledare och Bert Johansson vid planeringen och registreringen av lagdeltagarna.

Vi hade i alla fall tur med vädret...

Kl 0815: frisk vind syd-syd-väst, temp: ca 14 gr. molnigt men uppehåll.

Så var det då åter dags. Skogarnas okrönte konung skull få det hett om öronen. Det skulle vi naturligtvis se till. Redan under söndagen bestämdes detta. Alla var eniga och en del mer än andra. Nu eller aldrig.
Det är äntligen måndag morgon och samlingen på Valex gårdsplan är ett faktum. alla är tidigt ute enligt jaktledarens önskemål. Avbokningen börjar och man samspråkar om ditt och datt. Men mest om jakt. Och om de tre älgar som setts för en liten stund sedan på gärdet ca 100 meter bort. En ko med två kalvar gick och betade men kände sig plötsligt överflödiga och drog till skogs. Frukosten var avklarad.

Dagen börjar längst bort i väster. Tjöstaddrevet får inleda årets jakt och strax är postfördelningen i full gång. Själv har jag tur, och kanske också lite fräckhet och får sitta i post på "baddargärdena". Visserligen var önskemålet att de lite äldre med någon form av handikapp skulle få sitta så mycket som möjligt men det verkade som om alla dessa redan fått sitt tilldelat sig. Då tog jag chansen och anslöt mig till Tage M. På vägen ut fick vi en fin naturupplevelse då vi i två flockr kunder räkna in sammanlagt 11 rådjur betande på gärdena. De verkade inte alls skrämda av oss och våra hemska vapen.

Kvart över 8 var vi på plats och väntan började. Det var tyst i både skogen och radion under en timmas tid. men så, kvart över nio blev det bud på älg i drevet och strax därefter smäller de första skotten. Tre snabba tyder på att det är någon med automatvapen. På radion hörs några kryptiska meddelanden och vi förstår att något har hänt som helst inte ska hända. Men drevet går vidare och 0950 är man framme vid postkedjan. Ett flertal älgar har setts men har lurat sig tillbaka igenom drevkedjan och kommit undan. När drevkarlarna ska hämta sina bilar ser de minst en ko med kalv gå uppe på en nyligen igenomdriven bergås.

Det blir samling igen på Valex. Informationen säger att den påskjutna älgen gått över gränsen till grannlaget. Dessa är kontaktade och ska höra av sig när de är färdiga med det drev de just påbörjat. Samtidigt har två man åkte öster ut till ett grannlag som skjutit en älg som lagt sig på "vår" mark. Det konstateras att den ligger ca 10 meter in men älgen återbördas till skyttarna och de blir förståss nöjda.

Klockan blir 11 och då visar sig åter en älg på gärdet vid Valex. Och i skogsbrynet står en till som inte vågar gå ut. Jag skjuter och får en träff i bakre delen av älgen just som den går in i skogen igen. Jag sköt med kameran så den blev inte skadad. Klockan 1140 kommer besked från grannlaget att de är färdiga och nu ska det postas ut på deras mark för att försöka spåra den påskjutne tjuren. Det går en stund och så kommer beskedet att en älg, den skadade, är fälld och eftersöket avbryts. Under tiden har ca ett 15-tal jägare suttit på logen på Valex och småpratat. Älgen, en 8-taggare tillfaller grannlaget eftersom den gick när den sköts.

Vind fortfarande SSW och temp nu ca 16 gr. Lite regn har fallit.

Eftermiddagen erbjuder ytterligare ett drev. Det blir faktiskt Tjöstadsdrevet en gång till. Detta eftersom det synts så mycket älg i de markerna. Och även nu ser drevkarlarna älg men de kommer inte riktigt fram till skyttarna. Fem minuter i två sitter jag åter på samma plats som underförmiddagen. Det blir en lång väntan igen och drevet börjar höras i radion ca 1430. Efter knappt tio minuter trodde jag att vi hamnat i någon form av hemvärnsmanöver. En kanonad utan like, eller i alla fall 5 skott, hördes i rask takt. Så blev det tyst. Radiotystna någon minut men så bar det iväg igen. Drevet kom fram och det var åter dags för ett eftersök. Denna gång tog det dock inte så lång tid innan man kunde höra tre nya skott. Älgen, en liten kalv, fälldes med sammanlagt 8 skott.

Kalven lastas på flaket på Bertils bil och körs till Valex där knivarna får tala. Man flår, skär bort mycket skadat och hänger upp den lilla kroppen på logen. Därefter blir det tack och adjö och vi ses igen i morgon klockan halv åtta.

PS:
Raymond, Det var faktiskt några som frågade efter dig idag.           DS.

Tomas har tagit fram sin GPS och visar dess funktion och finess för några intresserade. Här är det kartbilden med ägogränser som studeras.

Vad vore en jaktdag utan en välfylld ryggsäck med smärgåsar, köttbullar, frukt, kakor och mycket kaffe. Bert och Janne äter ikapp men ur var sin säck.

Den lilla kalven tas omhand av vana jägare medan den lilla hunden nafsar älgen i skägget.

Leif-Tomas tog med sig en liten hund idag och den sprang runt och viftade på svansen åt alla

Även om det börjar bli kallt ute är det dags att klä av sig. en del behöver hjälp med den fina pälsen.