Årsmöte hos Vette jaktvårdskrets, 2009-02-10.

 

Ett 25-tal medlemmar i Vette Jaktvårdskrets medverkade vid årsmötet som hölls i Skee Bygdegård. Medlemsantalet i kretsen är hela 305 stycken varför det var ett ganska svagt deltagande. Några större förändringar i samband med valen till de olika funktionerna blev det inte.

 

Vette jaktvårdskrets ordförande Leif Färnlöf inledde mötet med att hälsa de församlade välkomna. Han vände sig också speciellt till kretsens kontaktperson vid länsavdelningen, Håkan Eklund, Kungshamn. Denne medverkade med en del information i olika frågor som kom upp under mötet.

 

Verksamhetsberättelse

Ur verksamhetsberättelse kan man läsa att anläggningen på Kangeröd har varit öppen för lerduveskytte under sommaren. En dag i veckan har det varit möjligt att komma dit och träna. Under augusti-september har det varit öppet för träning på älgbanan 2 dagar i veckan. Besöksfrekvensen har varit god. Dessutom har olika jaktlag kunnat boka banan för egna träningar och tävlingar. Två tävlingar har arrangerats, nämligen en jaktstig som länsmästerskap och den interna Nolhôtteälgen. Förutom normalt underhåll har ett nytt tavelställ för inskjutning har gjorts i ordning. Tyvärr har anläggningen också varit utsatta för ett antal inbrott varför kretsen belastats ekonomiskt vid anskaffande av nytt fönsterglas, galler och nya lås.

 

Till ordförande för det kommande verksamhetsåret omvaldes Leif Färnlöf. Övriga funktioner i styrelsen innehas av Bengt Hansson, Magnus Andersson, Lennart Alexandersson, Patrik Knutsson, Conny Svensson och Simon Hansson. Till ungdomsansvarig valdes Inger Fjelldal och som suppleant valdes Mattias Knutsson.

 

Utöver dessa funktioner valdes 5 stycken representanter till länsstämman liksom 5 stycken ersättare för dessa. Den skjutbanekommité som funnits har i stort bara besått av styrelsemedlemmar. Mötet beslutade därför att begreppet Skjutbanekommité skulle avskaffas och arbetsuppgifterna även på pappret övertas av styrelsen. Till stugfogde för anläggningen omvaldes Conny Svensson. Till representant vid länsavdelningens samrådsgrupp valdes Rolf Alexandersson. Kretsen har också en kontaktman för eftersök av trafikskadat vilt och som sådan fungerar Tomas Johansson.

 

Älgtilldelning

Mötet diskuterade förslag på storleken av arealen för tilldelning av älg till älgjakten. Kretsen ska via sin representant i samrådsgruppen ha en förslag. Tidigare beslut har inneburit att tilldelningen är en vuxen älg per 250 hektar. Dessutom har det varit sagt att antalet kalvar ska överskrida antalet vuxna djur vid tilldelningen. Detta innebär t.ex. att det jaktlag som har areal för tre djur på licensen får 1 vuxet djur och två kalvar. Mötet beslutade att låta detta kvarstå som kretsens förslag.

 

En återkommande punkt på dagordningen är viltrapporteringen. Jägare ska till länsstyrelsen rapportera in hur mycket och på hur stor areal man har jagat under ett år. Denna rapportering är näst intill katastrofalt dålig inom kretsen. Av statistiken framgår att av de 50 000 hektar jaktmark som finns inom kretsen, har jakt enbart skett på 14 procent. En sanning som säkerligen inte överensstämmer med verkligheten. En allmän skärpning vill till för att få en rättvis redovisning av hur mycket det jagas. Kretsens jägaren, liksom de flesta andra jägare i landet, uppmanas att bättra sig när det gäller inrapporteringen.

 

Årsmötet diskuterar huruvida man även i år ska försöka arrangera en jaktstig. Det är ett ganska omfattande och personalkrävande arrangemang och ger inte alltid den uppslutning som är önskvärd. En fördel är om man kan förlägga tävlingen till en dag när även en annan krets i grannskapet har en tävling. Deltagarna har då chans att delta i båda tävlingarna på samma dag. Mötet beslutar i alla fall att göra ett försök under våren.

 

Hjärtmask på Koster

Håkan Eklund informerar om situationen med det hjärtmaskproblem som finns på Kosteröarna. Ärendet ligger nu hos myndigheterna om man avvaktar beslut om hur jakt kan få ske. Problemet är att det är ca 1200 hektar med 800 markägare och det är inte lätt att få tag i alla för att få tillstånd till jakt. Om däremot det fattas ett beslut om skyddsjakt på grund av smittrisken finns möjlighet att skjuta av rävstammen och klara sig från spridning. I nuläget har man tillstånd för ungefär 240 hektar. Hjärtmasken angriper inte enbart räv utan kan även drabba hundar. Detta genom att hundarna kanske kommer i kontakt med den via t.ex. sniglar eller andra kryp på marken. Hittills är ett säkert dödsfall av hund konstaterat på Koster, medan ett fall är lite osäkert.

 

I vissa kretsar framförs ett krav på ett kompetensprov bland jägare, efter det att jägarexamen tagits. Ett återkommande prov för att kontrollera att kunnandet finns kvar hos jägaren. Jägarförbundet har planer på att införa ett prov av light-typ för att förekomma ett tvingande beslut som är mer omfattande. Många jaktlag har redan idag ett krav på att man ska ha deltagit vid en uppskjutning på älgbana innan man går med ut på jakten.

 

Antalet länsavdelningar i Västra Götalandsregionen är nu 4 stycken. En omorganisation har inte skett sedan Västra Götalandsregionen bildades utan de gamla länsindelningarna kvarstår. Arbete pågår nu med att göra en sammanslagning av de 4 avdelningarna. Detta för att få en likformighet inom länet och en förenklad och billigare administration. Mötet beslutar att stödja detta arbete.

 

Styrelsen informerar om att man har fattat beslut om att ansöka om medlemskap i Kosterhavets jaktvårdsförening. Man kommer då att stå som en medlem i föreningen. Dessutom uppmanar man andra jägare att också söka medlemskap i den föreningen, vilket ger jägare bosatta inom Strömstads kommun rätt till t.ex. sjöfågeljakt i området.

 

Inga rovdjur

Vette Jaktvårdskrets kontaktman för rovdjursinventering, Alf Johansson, konstaterar att det inte finns några lodjur i kommunen. Detta om man ska tro den inrapportering av observationer som han har fått. Endast 3 lodjur är observerade och inrapporterade under året. Det troliga är att det finns betydligt fler. Han önskar därför att alla som någon gång ser ett lodjur, och även varg för den delen, tar kontakt med honom. Ett enkelt telefonsamtal med angivande av plats och tidpunkt när djuret såg är av stort värde för viltvården. Ring gärna så fort ni kan. Alf Johansson har nr 0526-131 73.

 

När det gäller en rovdjursinventering är den väldigt beroende av dels observationer men även av snö. För att en spårning ska kunna ske på ett vettigt sätt är det önskvärt att det är snö som legat ett par dagar. Om det har snöat på torsdag kan det vara lämpligt att försöka spåra på lördag. Kommunen är indelad i 5 olika områden med en kontaktman för varje område. Om möjlighet finns för spårning går man ut och följer spåren för att se hur många djur det kan röra sig om.

 

Vetta Jaktvårdskrets avslutade mötet med mycket välsmakande kaffe och smörgåstårta och samspråk i mera informell form mellan deltagarna.

 

Tage Ödlund.