Fredag 2015-10-16

Idag vann väckarklockan. Den var före  mig att gäspa God Morgon. Men man kan inte vinna jämt. Mörkret var fortfarande kompakt och därtill dimma. Morgonbestyren klarades av i rask takt. Tvätt och frukost, koka kaffe och packa väskan. Och så iväg. Jag reagerade för att det idag var en del mörkare än igår. Men det kan bero på att jag var tio minuter senare igår.

Torsdagens skörd hängde kvar på logen och mörade sig. Lagledaren, Andreas, var inte närvarande idag så Conny fick vara ersättare helt enligt beslut. Beslut blev det också om att driva igenom Bredmyr men eftersom Conny inte helt kände till Andreas system med lotteri så fick det bli som förr. Givna postkedjeledare erbjuder platser till skyttarna och så fylls det upp. Jag var min egen postkedjeledare och tog mig ut till en bakpost på Lien. Ställde ned ryggsäcken och laddade bössan när klockan var 08.05. Sedan var det bara att vänta. Men väntan blev inte så lång. Redan efter en knapp timma var drevet avklarat utan fällda djur. Man hade dock haft känning inne i området men inget skjutbart.

Det blev tidigt förmiddagskaffe på Valex och solen hade åter stigit upp och sken välvilligt på oss. Efter påtåren blev det åter dags att ge sig ut i skogen. Mossemarken heter området och det är ganska vidsträckt med riktningsförändringar under färden. Många poster går det åt så drevkedjan blev bara 4 man stark. Men de gjorde ett gott arbete trots att de inte lyckades driva på några djur. Men älgar fanns det trots allt. Svaga viskningar med uppmaning att vara vaksam hördes. Det skulle finnas två vuxna och en kalv mellan ett par skyttar. Den ene hade dem så nära som 25 meter men den skjutbara kalven stod då i skydd av modern. Så försvann de ut ur synhåll och gick kanske ut i grannmarken.

Återsamling igen vid lunchtid och där uppstår en liten diskussion. Ska vi ta ytterligare ett drev idag, ska vi gå ut i morgon, ska vi idag skära ner de djur som hänger, osv. Det blev röstning med handuppräckning. Förslaget att gå ut på lördagen också vanns med knapp marginal. Avsikten då blev att jaga med löshund och bara ha poster ute. Det var också frivilligt att följa med. Som jag uppfattade det kommer ungefär drygt halva laget att ställa upp. De hängande djuren skars dock ned och vägdes och hängdes i brödbilen, (kylrummet). Efter detta blev det åter en tidig kväll. Två drev per dag har det blivit denna vecka. Detta kan jämföras med tidigare år då vi ofta hunnit med minst 3 drev. Men då har det ibland varit med risk att få dra älg i mörker.

Text och foto: Tage Ödlund

Lagets yngste medlem/jägare Anton M hade faktiskt fått ledigt från skolan och kunde vara med hela jaktveckan. Han deltog med liv och lust och vandrade många kilometer i eländig terräng. Ibland fick han också möjlighet att sitt bredvid vid nogån post och uppleva spänningen när jakten pågick. Han var också duktig vid efterarbetet. Hanterade kniv och piasavakvast lika elegant.