Onsdag 2015-10-14

Det känns som att vintern är på väg. I alla fall en stund på morgonen. Tittar ut och ser att gräsmattan är frostig och termometern visar på 0 grader. Då hade det varit gott att lägga sig ned igen men det går väl inte an att göra så. Inte denna vecka. Älgarna väntar. Gårdagen blev ju inte så lyckad men skam den som ger sig. Idag tar vi nya tag och lyckas bättre. Under resan till samlingsplatsen konstaterar min chaufför och jag att det ser ganska drömskt ut när dimman ligger lätt över lite sankare terräng. Men snart är denna drömbild också borta och det muntra gänget samlas på logen på Valex.

Jaktledare Andreas går omkring med sin pärm och bockar av deltagarna. Till slut konstateras att alla är på plats och han har gjort klart förberedelserna för dagens första uppgift. För att ha klarat av den lite svårare terrängen ska vi gå upp på Lienstensdrevet. Delar av det som omfattas ligger i det som drabbades av skogsbrand för ett antal år sedan. Spåren är inte riktigt utplånade ännu men det artar sig bra. Nya vägar och utsiktspunkter har det också blivit i området då det har monterats upp drygt 20 stora vindkraftverk. De rör sig i ganska moderat tempo under förmiddgen men under eftermiddagen konstateras att propellrarna nästan står stilla.

Så går vi då ut för att fatta posto. En gammal skogsväg från "Hälla" används och efter hand placeras skyttarna ut. När klockan är 08.30 är jag på plats uppe på en liten höjd. Där sitter jag bra och kan till och med använda en tall som ryggtöd. Drevkarlarna står och stampar och vill komma iväg för att få upp värmen i kroppen. Och snart börjar man gapa och skrika och anropen på radion haglar. - Kan du ropa så jag hör var du är! - Nu får du sakta in lite eftersom du ligger före oss andra! Klockan tickar framåt och 09.14 smäller det ett kraftigt skott. Inga rapporter på radio mer än att Stefan säger att han skjutit mot en kviga men den gick iväg. Drevkarlarna fortsätter och vi andra sitter observanta på vad som händer. Kanske kommer djuret till mitt håll!

Efter någon kvart får Rolf till uppgift att ta sig till Stefan och titta om han kan se några spår i form av blod eller ragg. Han lämnar sin plats i drevkedjan och tar sig dit. Hitter lite ragg och strax också djuret. Det visar sig att djuret har bytt kön och vuxit tll sig lite. Det är en tjur, 4 taggar. Stefan har bara konstaterat att det är ett skjutbart djur och har inte tänkt eller sett så noga på hornet. Mer än en skottchans hade han inte heller. Ett par minuter efter att Rolf hittat tjuren smäller det igen. Inte så högt denna gång så det tyder på att det är Simon som är i farten. Han har ljuddämpare på pipan, vilket är förståndigt.

Simon har skjutit en kviga och den ligger död på platsen. Drevkedjan har gått igenom området och kommit fram till posterna och övningarna avbryts. Återsamling på Valex och förmiddagskaffe. Nästa uppgift att ta oss an blir lite närmare Skee. Tjöstaddrevet kallas det och posterna lottas ut. Vi lite halta och lytta får poster som är enkla att ta sig till och jag sitter nu vid "Badkaret" klockan 11.15. Förmodligen är det så att det någon gång har stått ett badkar i närheten av posten och på så sätt givit namnet. Det är inte ofta det kommer älgar den vägen men man vet aldrig. Nu pågår också ett husbygge i närheten så lite trafik på framfartsvägen är det också.

Drevkedjan börjar sin vandring vid dammen och de går mot nordväst för att komma fram vid Ränna. Man går och hojtar och riktningskorrigerar och ropar igen. Till slut är man framme men några älgar har man inte sett till. Klockan 13.00 är det färdigt och tillbaka till Valex. Återsamlingen tar en stund och de som kan dricker mera kaffe. Ett beslut fattas också och det är att det är dags att hämta hem de skjutna djuren och flå och hänga upp dem. Några unga, friska och starka jägare tar sig lätt upp och drar fram djuren till traktorväg. De läggs i skopa och körs till logen där de nästan har en kniv i skinnet innan de tagit mark.

Så har då ännu en dag i vårt jägarliv klarats av. Viss utdelning har det blivit och halva tilldelningen är "hemma". Förhoppningen är att de kommande dagarna ska vara lika lyckosamma så att vi kan stycka på söndag och lägga i frysboxarna. Lagkamraterna skingras snart och åker hem för att göra nya smörgåsar och koka nytt kaffe.

Text och Foto: Tage Ödlund.

Dessa fantastiska män med sin underbara leksaker

Efter en nollgradig morgon värmde solen fantastiskt under eftermiddagen

Stefan strålar ikapp med solen efter träffen med kvigan som blev en tjur.