Avkoppling och lite snack i höstsolens sken

Tisdag 13 oktober 2015

Dagens epistel är inte tänkt att bli så lång. Mycket beroende på att det inte har hänt så väldigt mycket i Älgskogen idag. Som vanligt vaknade laget upp till en ny skön dag i vår friska natur. Vid angivet klockslag var vi inräknade och efter en stund också fördelade på olika terrängavsnitt att bevaka. Förmiddagen skulle ägnas åt Skuggen, som finns där trots att solen inte vaknat riktigt ännu. Det brukar vara ett ganska långdraget drev där det först tar en bra stund för skyttarna att placera ut sig. Sedan ska drevkarlarna göra sitt jobb och driva fram älgarna.

I orsak av mitt  lilla handikapp fick jag idag fatta posto vid en väg och vara någon form av bakpost om älgarna skulle slinka emellan drevkarlarna och mot utgångsläget. Där fattade jag posto klockan 08.20 och det tog en bra stund innan man började hojta i skogen. När vi väl kommit igång, ja kanske till och med strax innan, nämndes det på radion att det fanns älgar i marken. Dock var ingen av dem på skjutbart avstånd. Vid sammanställning efter avslutet konstaterades att det hade varit två olika ekipage med ko och kalv. Men som sagt, inte skjutbara. Till yttermera visso strulade det till sig lite inom drevkedjan. Några som ingick där var inte så väl kända i terrängen så de kom lite fel. Saken klarades dock upp då en gammal ringräv lämnade sin post och ledsagade drevkarlarna rätt igen. När klockan slog 10.30 avblåstes övningen och vi återsamlades på Valex.

Om ni har svårt för att gissa vad som hände vid återsamlingen kan väl bara nämnas kaffe och smörgås. Planering inför nästa drev pågick också och snart fördelades vi för att gå igenom Folkestadsdrevet. Min post blev vid den kära gamla Enerdungen på Tjöstad där jag vid flertalet tillfällen suttit ner och spejat. Klockan var 12.00 och jag kunde på lite avtånd studera minst 3 rådjur som lugnt gick och betade. Till slut var det en hund som gav skall och då flyttade sig rådjuren ur synhåll. Hunden hördes men gick inte att se. Detta drev drog också ut lite på tiden och det bestämdes att vi inte skulle genomföra något mer idag. Det fanns lite arbete på logen och vi tog hand om de under gårdagen fällda djuren. Delning i parter och invägning och upphängning i kylvagnen. Det blev en tidig eftermddag som vi kan kalla för rekreationstid.

Text och fot: Tage Ödlund.

En lycklig Skoda-ägare visar stolt upp sin bils fina motor för intresserade jägare...

Spänningen stiger:

Vad kan det finnas i Rogers ryggsäck?