Onsdag 2014-10-15

Vi vaknar upp till en regning dag. Sitta i skogen och bli våt är intet så kul men förhoppningen är att det snart slutar. Tidigare år har vi samlats inne på logen på Valex. Nu är där ombyggt till stall och förråd så vi får söka oss ny plats. Gårdsägaren håller på och färdigställer ett stort ridhus. Dörren är öppen och vi kan gå in och därmed undgå det värsta regnet.

Det börjar med ett drev över Vetteberget där drevkarlarna går ut från Prästorpvägen. Själv får jag en post vid ett gärde mot Folkestad, ungefär där Henrik har iordningställt en vändplan.  Men naturligtvis kommer det ingen älg dit. Däremot ser jag några rådjur komma äver gärdet och beta i lugn och ro. Inget som stör dem i alla fall.

Men snart störs friden. Det smäller i fjärran och det framkommer att det är Conny som fällt en tjur någonstanns på Torvalds Gärde. Men inget mer i det drevet. Däremot bjöds vi på en överraskning. Istället för den vanliga återsamlingsplatsen blev det nu kallelse till Berge Gårdscafé. Inget ont anande tog vi oss dit och blev väl mottagna. Inne i caféet står Elisabeth Malm och gräddar våfflor för glatta livet. Serveras med grädde och sylt. Som hungriga vargar låter vi oss väl smaka samtidigt som vi beundrar lokalens både yttre  och inre. Regnet har i princip upphört så det går bra att sitta på altanen och fika också. Etablisemanget är i detta läge ännu intet officiellt öppnat men då detta läses har en provhelg förevarit. Som ryktet säger var det lyckat.

Efter välsmakande fika blir det ett långt drev. Börjar med Lerberget och fortsätter sedan över Berge och Söle. Jag tilldelas en post på Baddargärdet. Klockan är 11,25 när jag är där. Efter en dryg kvart börjar det smälla men det är bara något av grannlagen som skjuter. Tiden går och strax efter 14 är det dags igen. Tage M skjuter en kviga på Salen och det dröjer denna gång inte länge innan det smäller igen, i min grannpost. Sven J fäller en kviga på Baddargärdet. Den hamnar uppe i en skogsdunge där urtagning ssker. När den är rensad på innehåll tar vi, 2,5 man och drar den ca 50 meter ut till gärdet. Strongt gjort tänker du kanske men om sanningen ska fram så var det bra nedförsbacke hela tiden.

Så var det bara framkörning och avklädning kvar denna dag. Vid återsamlingen på Folkestad visade det sig att den gamle trotjänaren Janne, som uteblev i år på grunda av hälsotillståndet, kommit på besök. Med liv och lust deltog han i gemenskapen. Han hade kommit tillsammans med hustrun Irene så henne skickade jag hem till mig för att hon inte skulle behöva sitta ensam i bilen och vänta. Janne följde sedan med mig hem för en stunds tjat och kaffe. En trevlig avslutning på jaktdagen.

Interiör av köksdelen, strax innan färdigställandet. Bilden lånad från hemsidan: www.agnetantonsen.bloggo.nu.

En gammal trotjänare på besök.