Sandra kapar topparna på tjejtornet.

Kropparna hänger tryggt i stegen.

  Tisdag 2014-10-14

Måndagskvällen blev inte riktigt som tidigare älgjaktskvällar vilket naturligtvis har sin förklaring. Jag kom inte in i programmet och kunde inte skriva...Men tisdag morgon blev som vanligt,. Klockan ringer liv i den trötta kroppen och strax är jag på väg. Väder och vind har jag inget minne av, inte heller i anteckningsboken. Men vi samlas, diskuterar gårdagen och vad som framkommit från grannlagens jaktlycka och så vidare.

Dagens strapatser börjar med Skuggedrevet. Jag intar en position, liknande en bakpost, uppe vid Trångkas. Det dröjer inte så länge innan det börjar smälla i skogen. Det kommer två skott och efter en stund står det klart att det är Simon som skjutit en liten tjur. Några fler fällda djur blir det inte men både ko och kalv observeras i icke skjutbart läge.

Så blev det återsamling på Valex och kaffe med prat. Jaktledaren funderar och planerar och diskuterar med vice-ledaren Conny och några andra. Det blir beslutat att vi ska försöka på Solbergdrevet. Lottdragning sker, enligt den nya ordningen, och vi ger oss iväg mot posterna. Nu intar jag Tjejtornet på Salsgärdet. Där har man ett brett skottfält och ofta har det kommit älgar där. Klockan har hunnit bli 12.10.

Efter ca 45 minuter kommer en kviga och tjur skrittande över gärdet. Ofta när man intar en position kanske man tänker ut i fröväg var älgen ska komma och placerar på lämpligt sätt efter det. Denna gång kom de dock lite längre tilll höger än vad jag tänkt. Det ska i och för sig inte ha någon betydelse. Men när oturen är framme så går inte allt min väg. Jag hade precis avslutat ett telefonsamtal från jobbet och stoppat undan telefonen. Geväret låg på tornräcket. Själv satt jag nog lite för långt till vänster och fick en konstig ställning för att få ett bra stöd när jag skulle rikta in mot tjuren. Det tog ett par sekunder innan jag kunde se genom kikaren. Då stod tjuren med bredsidan mot mig och jag tyckte det såg bra ut. Ett skott brann av, tjuren hoppade till och satt fart bort från mig mot nästa post. Jag tog hans skutt som en träffmarkering och meddelade grannposten att jag skjutit på tjuren. Ytterligare ett skott small och sedan var både kvigan och tjuren inne i skogen igen.

Jag hade orsakat ett eftersök med hund. Det tog en stund innan man kom iväg men spåret fanns. Efter ungefär en timma hörs på radiotrafiken att något är på gång och snart smäller två skott. Tjuren ligger på ett av Tage M´s gärde. Den hade kommit i vägen för ett par kulor från Sven J´s gevär. Det visare sig senare att det var 3 träff i djuret men mitt skott måste ha slunkit förbi utan att träffa. Dagens övningar avbröts efter detta och det sedvanliga efterarbetet tog vid.

Man kan inte vara för många med kniven i älgen.