Måndag 13 oktober 2014

Det är tidig morgon när det brakar loss i väckarklockan. Lite sömndrucken kommer jag åt avstängningsknappen och kravlar mig ur bingen. Tänker lite trött att - Varför ger jag mig in i detta när man kan få ligga kvar under täcket? Men eftersom det bara är under cirka en vecka per år så får det väl gå an. Det är ju trots allt älgjakten som hägrar. En dag i skog ach natur med möjlighet att se de stora vilda djuren och kanske få in en träff på någon av dem.

En träff blir det i alla fall som vanligt vid 0730-tiden på Valex. Trots ägarbyte och flytt av upphängningsplats så är det som vanligt samling och återsamling där. "Gubbarna" ramlar in en efter en och hälsar glatt. Någon har en kaffekopp i handen och  avslutar strax frukosten. Jaktledaren står med sin pärm i hand och bockar av deltagarna allt eftersom de droppar in. Jaktkort och licenser visas och noteras i liggaren. En nyhet för året är att det blir hela 4 stycken kvinnor i gruppen. Jag tror inte det har hänt tidigare. Kvinnor har varit med men inte så många. De är hjärtligt välkomna som en föryngring och försköning av laget.

Ytterligare nyheter finns set. Som nämndes vid söndagens samling på Kangeröd kommer i år en passfördelning ske genom lottdragning. Vi är dock några stycken som går utanför denna procedur eftersom vi har lite svårt att ta oss lätt och ledigt fram i terrängen. Själv dras jag med dubbelsidig höftledsartros vilket gör att jag varken går fort eller i svår terräng. En bit på skogsväg eller stig går an men det tar lite längre tid än för några år sedan.

Dagens första genomkörare blir Tjöstaddrevet. Själv tar jag plats vid"badkaret" och är där klockan 08.30. Jag kan inte påminna mig att jag sett något badkar där men förmodligen har det funnitss ett. Ett nybygge pågår och det ser ut att bli ett fint hus om och när det blir färdigt. Sittande på en ryggsäcksstol och med blicken mot skogsbrynet kan man inte göra mer än vänta. Drevet drar igång och radiokommunikationen fungerar. Det smäller snart runt omkring och det kanske inte är så konstigt. Det är fler jaktlag ute. Snart kommer dock information från egna laget. Det har ramlat 2 djur, Tage M fäller en kalv och K-G Spindel lägger ner modern med en välriktad kula. Båda kropparna ligger kvar på Baddaregärdena till eftermiddagen. Något mer blev det inte i det drevet men alltid något.

Efter förmiddagskaffet bär det av upp mot Mossemarken. Där blir det att sitta på en  större sten och speja över bohusleden och terrängen där bortom. Det tar en bra stund innan drevet är framme vid postkedjan men någon älg har inte synts till även om vissa spår har funnits.

En förfrågan om biträde vid eftersök kommmer från ett grannlag. De har skadeskjutit en kalv och den kan tänkas ha gått över mot "våra" marker. Eftersom vi har tillgång till både folk och hundar postar vi ut och eftersöket påbörjas. Något resultat av detta blir det inte men senare lämnas besked om att man hittat djuret på de egna markerna.

Klockan har hunnit bli eftermiddag och det är ingen idé att ge sig ut på ett nytt drev. Istället blir det tid för att ta hand om de fällda djuren. De hämtas upp och förs till Folkestad där vi nu huserar med efterarbetet. De avklädda och delade kropparna hängs så upp i brandbilens stege  medan jägarna åker hem för vila och nya smörgåsar.

Något badkar ser jag inte men det kanske ska finnas ett i huset när det blir färdigt.

Förmiddagssolen värmer gott