Torsdagen den 11 oktober 2012

Morgonen var även idag lite kylig. Minusgrader och frost på mark och bilrutor men även idag blev det uppvärmd bil för min del. Samling som vanligt på Valex men idag fanns det lite luckor i laguppställningen. Dagens övningar är inte obligatoriska. Som Ni kunde läsa i gårdagens dagbok var älgarna, årets tilldelning, slut. Idag var det dags att prova lyckan på vildsvinsjakt. En jaktform vi inte har så stor erfarenhet av. Inte heller hund som kan leta upp dem på ett tillförlitligt sätt har vi. Visserligen har Johans älghund även jagat fram vildsvin men är ingen expert. Laget ska i alla fall göra ett försök. Lerberget, den kulle och dunge som ligger vid Valex har enligt uppgift fått påhälsning av ett stort antal grisar under veckan. Men idag har de kanske flyttat. Vem vet.

Uppgifter delas ut och snart är vi på språng ut i geografin. Klockan 08.30 är jag på plats på en kulle vid en skogsväg med mycket grisspår. Kanske inte helt färska men man vet aldrig. Drevet över Lerberget drar igång och hoppet stiger. Alf hörs efter en stund på radion. 3 älgar vandrar över gärdet bakom ladugården på Valex. Men fridlysta som de är får de gå vidare. Drevgubbarna arbetar sig fram men jag hör inget grymtande. Varken från gubbarna eller grisarna. När klockjan är 09.22 hörs ett skott till väster om mig. Ingen i laget upplyser om att han skjutit men eftersom det är vindstilla kan ljudet nå ganska långt. Måste varit från annat område. Lerberget avklarat utan önskvärt resultat. Var kan vildsvinen hålla hus? Kanske ligger de under någon stor gran och sover.

Kaffe, smörgås, prat. Allt är som vanligt när vi kommer samman. Hur ska nästa drev läggas upp. Det blir inte helt som ett älgdrev. Men vi ska mot Liensten och prova. Min post ligger en bra bit upp i skogen och uppåt gick det verkligen. Lång och bitvis brant uppförsbacke tog på krafterna men stark som man är (!!!) kom de snart tillbaka. På vägen upp sågs många ställen där grisarna varit och bökat och vänt upp och ned på jord och mossa. Allt i jakt på något ätbart. Jag postar vid en av grisarna väl använd stig men just idag valde de andra vägar. Det blev bara att vandra ner till farbar väg, vilket gick lättare än upp, och ta sig till Valex igen.

Vid samlingen denna gång avhandlades vildsvinsjaktens konst och möjlighet. Det konstateras att man nog behöver flera hundar som jobbar tillsammans och stärker varandra. Flera förslag på hundägare som åker land och rike kring och jaga gris nämndes. Det blir kanske till att googla på "Vildsvinsjakt" för att få lite tips inför nästa tillfälle.

Vi åker så till Folkestad och de där hängda kropparna. De ska sågas isär och vägas och transporteras till Valex och kylvagnen. Så börjar jägarna droppa av och ett återseende blir det på söndag när slakten ska ske. Av någon anledning som jag inte kan precisera blev det inte några kort tagna denna dag. Men får att Ni ska få något att titta på lägger jag in några naturbilder från tidigare dagar.

 

Tage Ödlund