Måndagen den 8 oktober 2012

Nu är vi åter igång. Den första dagens jakt är avklarad och djuren omhändertagna. Men egentligen började det redan under söndagseftermiddagen. Och som det började. Som vanligt samlades vi på Kangeröd, i kretsens lokal vid skjutbanan. Huset blev fullt och stämningen var god. Vädret var också bra varför det spekulerades i om vi skulle ta mötet utomhus i solen. Det föll på att kaffet och bullarna var inomhus och ingen ville bära ut det.

Lagets nye jaktledare, Andreas Mattsson tar till orda och hälsar alla välkomna. Han börjar sedan med att dela ut det traditionella Valexbladet och i år bifogades en del bilagor. Några bävande ansiktsuttryck syntes men snart förstod alla vad det gällde. Det var tänkt att bli lite annan struktur på jakten från och med i år. Bland bilagorna fanns förteckning över de olika dreven som ska klaras av. På förteckningen fanns angivet alla deltagare och de flesta hade fått ett litet ansvarsområde, en postkedja som de skulle se till att besätta. Postplatserna var utmärkta på en bifogad karta, en för varje drevområde. Nu blir det ordning i leden. Ingen ska gå vilse eller sitta fel.

Valexbladet och bilagorna diskuteras och upplägget på årets jakt klarnar. Det betyder att det blir kortare diskussioner innan posterna är fördelade inför ett drev. Varje ansvarig vet hur många poster han ska ta med sig och endast i nödfall, personalbrist, kan det uppstå diskussion om någon post ska dras in. Detta märktes redan idag på morgonen när alla jaktkort och licenser var kontrollerade och fördelningen började. Snabbt var det överstökat och bilar for iväg mot Tjöstadtrakten.

Klockan blev 08,05 när jag var i post vid ett ställe som kalals för "badkaret". Något badkar såg jag inte till i år men det beror nog på att en ny väg håller på att anläggas där karet stod i fjol. Det är en fin morgon med en uppgående sol som färgar de glesa molnen helt rödrosa och vackra. Men tyvärr var detta borta innan kameran kom fram. Så det var bara att sitta där och tänka på hur fint det kunde blivit. Några fina vilda djur syntes inte till. Jo, förresten, en flock vildgäss om 8 stycken seglade förbi skränande mot skyn.

Klockan gick och snart var den 08.57 och då smäller det inte långt från mig. Ett skott och sedan en stunds tystnad på radion. Sven J rapporterar så att han skjutit på en tjur men han vet inte riktigt hur det gick. Troligen har den lagt sig tillrätta inne i en plantering. Detta tyckte han sig kunna uppfatta. Men han sitter kvar och Simon som har en hund med sig och är i närheten tar sig mot skottplatsen. Väl där hittar man strax det ståtliga djuret liggande, hädangången. 9 utvecklade taggar blir en fin trofé att hänga i sovrummet och ha som klädhängare.

Kl. 09.03  ekar det åter i skogen. 3 skott, varav ett så kallat döskott och det är ännu en tjur som fått sätta livet till. David heter skytten som nu får en 7-taggare att pryda sovrumsväggen med, för sina kläder. Sven och David gratuleras när det blev återsamling på Valex för kaffe och smörgås och nya uppgifter.

De nya arbetsuppgifterna bestod i att driva igenom det så kallade Solbergdrevet. Enligt uppgifter skulle det ha varit älgar synliga i området tidigt under morgonen. Jag får med mig tre  man och vi placerar ut oss. Själv tar jag posten längst bort på Salsgärdet, mot Ö Hee. På dessa gärden har det fallit många älgar genom åren och fler lär det bli. Klockan 10.40 är jag på plats och en knapp timma senare, 11.36 börjar det smälla. Det är ett skott och Tomas Eriksson som avlossat detta. En kalv ligger död på gärdet på andra sidan skogen. Skönt att få med sig någon kalv redan första dagen. De brukar bli kvar mot slutet annars.

Klockan går och blir 12.13 när det brakar lös. Kulramen plockas fram och kanonaden slutar med att 6 skott är avlossade men oklart om djuret är träffat. En ko med ett par kalvar har passerat och den ena kalven är då siktet inställt på. Skytten, Roger J. säger dock att hans batteri till Rödpunkten är lite svagt så han såg inte helt klart målet. Men skjuta kan han. Minuten senare, 12.14 smäller det 2 skott igen från samma håll. Passgrannen Tage M. har ko och kalv framför sig och skjuter då mot kalven. Den faller död ned i gräset.

Hur gick det då med Rogers kalv. Sandra går till Simons bil och hämtar hunden för att dels leta efter djuret och dels få lite träning att gå på spåret. Kalven hittas längs den väg som postkedjan går fram och inte långt från Roger. Och nog var den träffad alltid. Vid den efterföljande avklädningen, flåningen, räknas till minst 5 träff.  Roger hade siktat på magen och därför skjutit sönder hela vommen. Mycket kött blev till spillo givet men kanske en bit av filén blev kvar.

Ett skifte av brukare på Valex har skett sedan föregående år. Förutvarande har flyttat till centralorten medan ena sonen, Tobias, har tagit sig an färdernesgården. En ombyggnad av logen till stall för hästar, en Paddok och annat för hästskötsel har anlagts. Det finnes därför olämpligt att låta de avkädda kropparna hänga på Logen och sprida lukt för hästarna. Alternativet är då att ha djuren hängande i den nybyggda maskinhallen på Folkestad, Västergård, innan de delas och hänges in i kylvagnen. Lite teknikfrågor löstes efter hand och problemet var att det inte fanns någon travers där. Men nu hänger kropparna i stegen på en gammal steg-brandbil med förhoppning att det inte blir någon akut utryckning.

Som ni, kära läsare, nog förstår har det varit en hel del prat och tjat och skrönor och sanna historier även under denna dag. Problemet är bara att komma ihåg det viktiga och roliga i historierna och att sedan kunna med att presentera det i text. Inte allt passar sig för offentlig läsning. Men det är något visst med älgjakt där ett antal människor kommer samman under några dagar per år och jagar och trivs tillsammans. Sammanfattningsvis för denna dag blev alltså 5 djur fällda. 2 tjurar och 3 kalvar. Nu återstår bara 4 vuxna djur, varav helst 3 hondjur, och 3 kalvar på årets tilldelning inom det nyinstiftade Älgskötselområdet.

Tage Ödlund.


Större delen av Valexlaget samlat på Kangeröd inför årets jakt

Sven och Stefan Johansson äter efter dagens första drev och fällda älg.

Kaffe och smörgås är inte fel efter en hård stund i skogen...

Även undertecknad fick denna gång komma med på bild och visa sina föga imponerande färdigheter med kniven.

Roger har bytt batteri på sin Rödpunkt och tycker genast att det ser bättre ut.


Inte alltid roligt att vara älg med ståtlig krona.

En ännu ståtligare krona på en slagen hjältekonung