Årets första jaktdag, 2011-10-10

Så var vi då igång igen. Tiden går fort även om man väntar på något men det kanske är så när man börjar bli gammal. Ett helt år sedan sist men ändå verkar det så nyss. Men innan vi berättar om dagens bravader ska vi ta ett par rader om gårdagen.

Och gårdagen var alltså den 9 oktober 2011 och vi hade förmöte. Kretsens skjutbana på Kangeröd var platsen och där samlades vi för genomgång. I princip alla i laget var närvarande. Att någon enstaka var tvungen att arbeta måste accepteras. Efter en god akademisk kvart tog jaktledare Conny S till orda om årets äventyr. Förutsättningar repeterades även om de flesta kan dem nu. Det är inga stora skillnader år för år. Teckningslistan skickas runt och på den ska man med sin autograf bekräfta att man tagit del av reglerna  och dessutom förstått dem.

Efter genomgången och kaffedrickande med tilltugg i form av Kaffedoppets kransar blev det filmförevisning. Janne hade med sig en DVD med inspelning från 2010 års jakt. Han är flitig med fotoapparaten och många fina vyer visades. Ett par rådjurs väg över ett gärde följdes och så dök det upp en kronhjort som liksom svävade fram genom landskapet. En ståtlig syn. Men inte bara naturbilder. Som vanligt under älgjakt är det mycket mat. I alla fall om man ska tro dessa bilder. Samlingar med smörgåstuggande gubbar är flitigt förekommande. Gör vi inget annat än äter? Roger med sin kyckling och Alf med te och smörgås och ibland någon köttbit eller Ålekråka. Filmen visade en bit av verkligheten och många roliga minnen ruskades liv i.

Efter denna egenskapade film tittade vi på en norsk film om älgjakt. En känd norsk medeldistanslöpare gick som en röd tråd genom filmen och visade när han sköt sina första två älgar. Även här vackra naturbilder. Nästan lika fint som under kraftlinan vid Baddargärdena...

SÅ BLEV DET DÅ måndag morgon och vi samlas igen. Halv åtta hos mig blev det inte men väl på Valex. De flesta var i tid och på gott humör. Det var ju något spännande som väntade. Skämt och vänligt menade "glåpord" kastades mellan de församlade innan Conny tog till orda och började dela ut uppgifter. Nu började allvaret. Årets första blev Tjöstad. -"kan du ta med dig 3 man dit?" - Du kan väl gå till den posten och ta med dig 5 och sätt ut" Jag fick med mig en man till enedungen och själv postade jag vid "badkaret", eller en liten bit därifrån, väl gömd för skytten i tornet på nästa gärde. Kvart över 8 var vi på plats och väntan började. Men som så ofta förr blev det nit i dragningen. Bara småfåglar att se. Drevkedjan hade dock något att rapportera ibland. Än såg man färska spår och plötsligt ser man en hel älg. Så smäller det. Klockan är 09.17 och tre skott hörs. Efter en kort stund säger K-G att det ligger en pinntjur. Och det var verkligen en överdrift att säga pinntjur. Hornen var i tum-storlek. Men den räkans som vuxen. Det första skottet sköt Leif-Tomas medan K-G fick äran av de två som fällde djuret. Ur detta drev gick en ko med kalv förbi och visade sig inte för någon som hade skjutläge. Det hade suttit fint att få med en kalv redan i första drevet.

Efter avslutad genomsökning av terrängen blev det samling på Valex igen. Kaffe och mackor kom fram. Och naturligtvis prat om älgen och andra älgar som tidigare fällts. Kommentarer om matvanor och en och annan historia, fräckis, blev det också. En del har en speciell förmåga att minnas vad de en gång har hört. Och dessutom återberätta så att andra får glädje av det också.

Ny utsättning och denna gång gällde det Solbergdrevet. Klockan 1100 var jag och de skyttar jag tilldelats utplacerade på Salsgärdena. Luften var fylld av spänning och knott och det blev riktigt bra när vinden tog i lite så att knotten blåste bort. Alf och Johan drev först igenom en större dunge innan det stora drevet satte igång med hörjan på Hee. Ropen skalla: Älgar åt alla. Men så blev det inte. Man såg spår och hörde djur i naturen. Men så smäller det till. 4 snabba skott där det första knappt hunnit till mitten av älgen innan det tredje lämnar pipmynningen. Men han hade inte automatgevär. Simon är snabb och pricksäker och en stor kviga föll för hans kulor. Detta hände bara 2 poster från mig ute på gärdet men jag hade ingen möjlighet att se djuret. Terrängen buktar och vinkeln blev felaktig för mig.

Under tiden har ett grannlag ringt till jaktledaren och berättat hemskheter. Ja, det kanske är att ta i men i alla fall hade ett av dem påskjutet djur kravlat sig över gränsen till Valexlagets mark. I nästa matrast åkte Conny och Rolf till platsen och besiktigade. Det slutade med att skytten fick behålla djuret vilket man får förmoda var med viss tacksamhet. När så kaffet var urdrucket och smörgåsen svald blev det nytt drev. Denna gång började man vid Skärjehamnen och drev mot Salsgärdet. Ut igen på gärdet, men på andra sidan. Någon förändring i resultatet blev det inte trots att man tog med även Sölemossen och avslutade vid Baddar´n. Återsamling på Valex.

Därmed var dagens jakt över. Nu väntade det viktiga efterarbetet. Djuren hämtas hem med Bertils stora fina traktor och knivar plockas fram. När den första älgen ligger på loggolvet för att bli skinnflådd hämtas den andra. Efter att ha gjort i alla fall några rispanden med kniven får jag "order" av Janne att sluta och ge mig iväg hem. Han ansåg attjag hade viktigare saker att göra än stå där och ta upp någon annans plats. Han ville ha lite att läsa till kvällen. När de övriga hade kanske någon dryg timma kvar på logen åkte jag hem och tog tag i denna "blogg" eller vad man ska kalla det. Läsvärdet får var och en bedömma men kritik mottages tacksamt. Och i morgon är en annan dag och nya skriverier.

Tage Ödlund.


Årets utgåva av Valexbladet skiljer sig inte mycket från tidigare års utgåvor.

Roger har riktigt slagit på stort och införskaffat en vaderad jaktstol inför sin stundande 50-årsdag.

Bertil Hansson och undertecknad fikar och pratar om något under söndagens samling

Janne är som sagt flitig med videokameran och nästa år får vi kanske se vad som fastnade under söndagen.

Trots den tidiga morgonen är Sandra och Tage på gott humör

Det är inte bara att skjuta älgarna. De ska tas om hand efteråt också. Här tar Simon ur sin älg.

Och så var det det där med mat igen. I alla lägen äts det...