Torsdagen den fjortonde oktober tvåtusentio

Dimman har lägrat sig över bygden. Sikten inte obefintlig men väl något förkortad. Solens inverkan på väderleken brukar vara positiv och så blir det nog även i dag. Upplockad av Tomas några minuter efter 0700 och dagen har börjat. På Valex är många redan komna och man pratar i smågrupper. Snart bildas en relativt rund ring och i mitten träder Janne in. Ett kort anförande och därefter ett fyrfaldigt leve för dagens jubilar. Roger J fyller 49 år och ska naturligtvis hyllas så här lite enkelt. Frågan är hur det blir nästa år. Det är älgjaktsvecka även då.

Var ska vi börja? Det är tre kalvar det gäller och var kan de finnas? Det blir till slut så att vi tar hand om Mossemarken och Vitmyr. Utpostering i vanlig ordning och jag sitter vid en klôva med en öppning om ca 25 kvadratmeter. Det gäller att kalven någon gång passerar där. Klockan är nu 08,15 och väntan börjar och hoppet frodas. Men nej. Det blev inget av det.

09.18 smäller det. Ett skott från Leif-Tomas gevär och ett dödande från Davids. En kalv ligger vid Vitmyr. Drevgubbarna kommer fram till postkedjan och det blir återsamling. En tradition hos Valexlaget har det blivit att någon gång under veckan samlas vid familjen Alexanderssons skogskoja och sitta i ring kring en öppen eld. Så blev det således även idag. Det hade kanske varit lite övermaga att återsamlas vid Valex när man strax skulle vara tillbaka för nästa område. Nu diskuteras det videofilmer som Janne har filmat under de gångna årens älgjakter. Pris för en video sätts till några roliga historier och jubilaren Roger börjar avbetalningarna. Även Bert gör en insättning och skratten rullar mellan bergen.

Stenarödsdrevet ska klaras av. De lång promenad upp genom skogen leder till posterna. Turligt nog ganska lättgånget eftersom det bara går lätt uppför och mycket rent berg att gå på. 12.05 är post nummer 2 vid en mosse på plats. Med den sol som skulle varit synlig i ryggen spanas det ut över mossen. Men inte dyker det upp någon älgko med kalv. Drevgubbarna börjar sin långa hojtande marsch upp mot skyttarna. När klockan dragit sig till 12.35 meddelar Raymond att han skjutit en kalv och att den ligger död. Han gratuleras via etern. Senare kommer gliringar om detta med att norrmän kommer till Sverige och skjuter älgar. Men eftersom det är i en vänskaplig ton är det ingen som tar illa upp. Med tanke på att flera i laget varit i Norge och hämtat sig hustrur så kanske detta bara är ett svar på deras handlingar.

Den tidigare omtalade solen har kraft. klockan 1300 har den lyckats bränna sig igenom det molnlager som fanns. Det värmer nu i ryggen och även fötterna blir varma. Det gäller att sticka ut fötterna i solskenet och njuta av naturkraften. Drevgubbarna fortsätter sin vandring mot skyttarna men någon mer skjutbar älg lyckas de inte få fram. Däremot är det flera stycken som ser vuxna djur. Drevet avslutas och det beslutas om återsamling på Valex. Några stannar kvar vid skogskojan för att hjjälpa till att dra fram den kalv som ligger en bit in på mossen. 5 starka karlar drar med viss möda kalven genom väldigt tät ungskog. Feltramp och vrickningar är inte ovanligt i dylika fall men idag klarade vi oss bra. Till slut kom Bertil ´M med traktorn och lastbryggan och hämtade älgen.

Den senast skjutna älgen låg inte så långt från länsväg 164 och det var lätt att dra ned den till vägen. där tog Bertil med sig den när han passerade. Dagens två drev var avklarade. Några tyckte visserligan att vi skulle ha klarat av ännu ett litet kort drev och kanske gjort klart årets jakt nu när vi ändå var på gång. men annat blev beslutat. Fredag ska den sista kalven skördas och hängas upp. Idag blev det till att klä av kalvarna överrocken och hänga upp dem. En efter en droppar gubbarna av och dagens jakt är avslutad. Ännu en dag med bra väder och god stämning även om det vid något tillfälle hettade till lite. Om detta ordas intet vidare. Fredag morgon halv åtta är vi på plats igen.

Tage Ödlund

 

 

Det blir en del blod och inälvor på golvet när kropparna görs i ordning innan styckningen. Vattenkastning och borstning är det som gäller.
Conny och Bertil H har fått sig var sin skrapa.


Under morgonen låg dimman tät över nejden men här är det nog så att det är lite kondens på linsen. Bert ser i alla fall nöjd ut.

Traditionen med samling kring lägerelden är fin men ibland blir det för mycket rök för en del.

Catrin har gjort som Mona Sahlin: Hon har tagit sig en Toblerone som mellanmål vid elden. I bakgrunden Alf, Simon och Bertil H.

Det gäller att sikta rätt mellan träden när älgarna kommer. Men blickfånget är rogivande och ständigt upptäcker man nyheter i omgivningen.

Janne och Bertil har just skurit ur en tunga ur munnen på en av kalvarna och funderar på om det finns någon mer. Kokt, skivad älgtunga på smörgåsen är kanske inte fel.