Conny tittar på jaktkort och licenser för Stefan och Sven tidigt på måndag morgon

Måndag elfte oktober år tvåtusentio

Och det vart söndag kväll och snart ännu en måndag morgon gryr. Inte vilken måndag morgon som helst. En speciell måndag morgon på flera sätt. DET ÄR ÄLGJAKT eftersom det är andra måndagen i oktober. Och det är hyllningar för nyblivna statsanställda (pensionärer). Under söndagen var det K-G´s tur att fylla 65 och denna måndag har Tage M undanbett sig uppvaktning eftersom han är på älgjakt. Men det hindrar inte en viss uppvaktning förståss. Janne tar även idag till orda och hälsar de båda välkomna in i de vuxnas sällskap. Ett livligt hurrande får älgarna i grannskapet att klippa med öronen...

Men nog om detta. Det är som sagt älgjakt det rör sig om. Jaktledare Conny, som vanligt iklädd sin röda tröja, har bockat av deltagarna allt eftersom de kommit till städes. Det är några nya deltagare som är villiga att vädra skogsluft i år. Jonny S, gammal orienterare och bagare, ställer villigt upp och går genom skogen. Så gör även Veronica K som följer i pappa Stigs fotspår och Catrine H som går med pappa Bertil. Detta med kvinnlig fägring i gruppen är alltid trevligt och har en viss effekt på gubbarna. En del drar sig för att berätta vitsar av den typ de brukar berätta. Jag förstår inte riktigt varför.

Tjöstad står det på Connys planering. Lämpliga postplatser fördelas. Någon post dras in och andra flyttas lite. Allt för att det ska bli så bra som möjligt. Själv hamnar jaG i en stor ene-dunge där jag suttit många gånger tidigare. Någon älg på nära håll har jag inte sett där under jakten men förr eller senare dyker det upp en där också. Drevet  går igång och ropen börjar skalla genom skogen. Men man ropar för döva öron. Älgarna låter sig inte skrämmas fram till postskyttarna. Eller var det kanske så att det inte fanns några i just detta område. Det blir återsamling på Valex.

Drev nummer två: Ö Hee - Solberg. Alf gör sin vanliga runda genom en dunge på Solberg och sätter sig sedan i post. Drevet börjar och snart hör jag deras glada och kraftiga rop i skogen. Sitter på nersidan en liten kulle på Sals-gärdena och tittar på ett skogsbryn. Snart ska den dyka upp; älgen som alla väntar på. Men det bryr sig älgen inte om. Så händer det: Klockan 12.03 smäller det ett skott. Strax meddelar Andreas att han skjutit på en kalv men den har gått vidare. Han noterade dock att det var träff. Kalven hörs rumstera om i skogen. Efter att den fått några minuter på sig att lugna ned sig går man efter den. Kl. 12.28 avlivar Tage M kalven med några skott. Den ligger i ett trång läge. När Tage är på väg för att söka kalven ser han en stor tjur men kommer inte i skottläge för den. Annars hade det blivit nr 16. Strax efter Tages sista skott hörs ett utryckningsfordons sirener. Kan det var djurambulansen som ska hämta kalven?

Det blir omgruppering. De flesta återsamlas på Valex men vi 4 som satt på Sals-gärdet får bara byta position. Jag hamnar nu ca 150 m från Erik J´s ladugård och spejar ut över ett gärde och mot en bergsskreva. Misstankar finns att den stora tjuren kan gå däråt men den lurar oss grundligt och visar sig inte. Däremot, när klockan är 14.28, smäller det 3 skott och Rolf meddelar via radion att det ligger ett vuxet djur. Drevkarlarna är framme hos posterna och ny omgruppering. Nu är det Sölemossen som ska finkammas på sitt villebråd. Drygt 10-tal drivare går genom skogen med rop och skrik. Men inte en endaste älg i sikte. Men så är det på älgjakt. Ibland ser man mycket men kan inte skjuta och ibland ser man inget. Det är spänning och äventyr.

Efter en sådan här dag i skog och mark börjar arbetet. Älgarna ska forslas till logen på Valex och göras färdiga för hängning. Bertil H hämtar sin hjullastare och hämtar det vuxna djuret medan ett gäng jägare drar kalven till farbar väg där den kan hämtas. Knivar plockas fram och arbetet med att flå djuren påbörjas på varje ben. Att det med så många knivar i älgen inte sker fler olyckor är ett under. Men med många flitiga fingrar hänger de båda kropparna i var sin talja i taket. Nästa moment för dem blir delning i två halvor och till slut styckning i småbitar och stekning.

Eftersom det bara var två djur som fälldes denna första dag är det inte plats för alla skarpa knivar att hjälpa till. Lite annat småplocka, bl.a. med kylvagnen görs och några står och pratar om former för jakt och hur man kanske gör på andra platser i vårt avlånga land. Tack och hej då hörs så och man konstaterar att det är återsamling som vanligt nästa morgon klocka halv åtta. Sov gott.

Tage Ödlund

 

Några har börjat flå men snart stöter fler till med kniven. Det dröjer inte länge innan kroppen dinglar från taket.

 


Kaffe och macka i första pausen smakar gott

Så här nöjd kan man se ut när man just har nedlagt ett stort villebråd...Grattis Rolf.

Mannen som tittar ut från kylan...
Jaktledare Conny, mr Valex.