Snön ligger vit på marken när Valexlaget samlas för en sista jaktdag efter älg detta år.

Fredag 2009-10-16

Regnet det bara öser ner och jag blir så våt om både skor och strumpor...Är det inte så det står i visan som sjungs av Siw Malmqvist. Här var det i alla fall så, nästan. Jag hade inga skor utan rejäla stövlar och höll fötterna torra. När väckarklockan skramlar igång hörs ett smattrande på altantaket. Det regnar och det har inte SMHI lovat med säkerhet. En sol var ritad på väderkartan i går kväll men lite snö kunde det komma i inlandet. Valex tillhör tydligen inlandet. När jag under samåkning med Alf passerade Grålös strax efter kl 0710 började det snöa. Och framme vid ladugården var det helt vitt i luften. Idag väntade ingen på utsidan.

 

En efter en, ibland två och två, ramlade "gubbarna" in. Alla lika sura som regnet. Det fanns en del förslag på vad som skulle göras. Till slut blev dock bestämt att vi skulle skära ner de kroppar som hängde och hänga in dem i kylvagnen. Detta för att vänta ut regnet och spara lite tid för slaktdagen, söndag. Alla aktiverades mer eller mindre och snart var sågen och knivarna och vågen i full verksamhet. Sedan tidigare fanns vissa outtalade uppgifter för en del av oss. Han sköter vagnen. Han sågar isär. De bär till vågen som avläses av honom. Och Conny noterar vikter för glatta livet. Tyngst i år blev Jannes tjur med sina 256 kilo. Inte så mycket med norrländska mått mätt men bra tilltaget på dessa breddgrader. 2 av kalvarna slog nästan bottenrekord med ca 40 kilo vardera. Efter invägning en snabb kopp kaffe och så ut i snöyran. en yra som mer och mer övergick till snöblandat regn och slutligen bara regn.

 

Utpostering kring Solberg och mot Pinnan. Jag hamnar åter på Salsgärdet i dåligt väder. Luftmassorna förflytta sig i avsevärd hastighet i sidled. Kan ha varit Nord-Sydlig riktning och nordanvind är iskall vilket håll den än kommer ifrån. Fram med en regnponcho över kropp och gevär. Drevkarlarna höll värmen genom sin promenad i skogen och vi andra fick hålla värmen med att skaka tänder. Drevet var duktigt och ett flertal djur var synliga. Men tyvärr inga kalvar i skjutbart läge.

 

Denna gång tog vi en kort samling på vändplan vid Pinnan innan nästa drev. Det blev Lerberget, eller Köttberget som någon kallade det. Detta eftersom det "alltid" har stått skjutbara älgar där. Utpostering runt om med många skytter på östsidan, mot Lien och Stängen. Även några stycken på västsidan mot Rellen. Drivarna driver iväg över berget. Strax hörs K-G rapportera om ett vildsvin. Nästa sekund börjar han räkna. 1, 2, 3 4,,, till 13 stycken kultingar och sedan 3 vuxna vildsvin, troligen bara suggor. Leif-Tomas kompletterar med en galt som springer förbi honom.


Så händer det. Klockan 12.01 skjuter Leif-Tomas och ropar på radion att han skjutit mot en kalv. Strax smäller det igen. Nu är det Alf som uppger sig ha skjutit mot samma kalv eftersom han såg den var skadad. De andra djuren, kon med ytterligare en kalv och strax intill en tjur, får löpa vidare. Det blir ett kort eftersök och kalven hittades stendöd på andra sidan ett dike, i skogskanten. Hela händelsen finns digitalt filmad av Sandra.

 

Nu tog vi matpaus på Valex innan nästa områdes genomarbetning. Utpostering runt om från Skärjehamnen till Salsgärdena vilket betyder att Söle skulle klaras av. Det har slutat regna och blivit nästan behagligt. jag postade på första posten på Salsgärdet. Rop i skogen hörs snart och en del nästan sjunger för att skrämma iväg älgarna. Och det syns lite djur på olika ställen. Conny ser en tjur gå förbi sig och eftersom vi sitter på samma gärde tittar jag åt det hållet. Men den älgen blir inte synlig för mig. Men det blir en annan. Kl. 1401 uppenbarar sig en stor kraftig tjur med en stilig krona. spännvidd säkert en bit över 1 meter. 6 taggar räknar jag till och har, om det varit tillåtet kunna skjuta den utan problem. Följde den i kikaren då den lunkade fram i sakta mak ända tills den fick se mig. Då blev det full fart de sista 20 metrarna innan skogen. Som närmast hade jag den på ca 40 meter. En ståtlig syn. Den sprang in i skogen och torde ha kommit ut ungefär vid vändplan på Pinnan. Men drevkarlarna kom fram utan att det smullit och vi hade fortfarande 2 djur kvar att fälla.

 

Ett sista försök skulle det bli då vi skulle driva igenom Sölemossen mot Baddarn. Nu hamnade jag i drevet men det hjälpte föga. Något skjutbara kom inte fram. däremot minst 3 vuxna djur. Och den kvoten var redan fylld. Den aktiva delen av årets älgjakt för Valexlaget avslutas klockan 15.20 och de flesta verkar någorlunda nöjda därmed. Nu gällde det bara att dra fram den skjutna kalven och klä av den skinnet och hänga upp den. Rolf och Sandra tar 4-hjulingen och hastar iväg och det dröjer inte länge innan de är tillbaka med sin värdefulla last. Knivarna tid är kommen och snart är kroppen naken, rengjord och upphängd.

 

Så var det då över för denna gång. En summering är kanske då på sin plats. Naturligtvis blir den enögd och partisk men eftersom detta inte ska vara någon journalistisk undersökande artikel så får det bli så.


Det har varit en bra vecka vädermässigt. Sol i 4 dagar och lite sämre den sista dagen. När det gäller avskjutning så kunde vi haft mer tur med kalvarna men de är alltid ett kapitel för sig. Synliga men svårfångade. Jag skäms lite över mina missar den första dagen, första drevet. Man får inte vara så hetsig och skjutgalen att man absolut måste ha iväg ett skott även om inte siktet är rätt inställt. Jag skäms också lite över att jag inte gått i drevet så många gånger, bara 2. Min tanke har varit att göra fler drev men vid några tillfällen har jag direkt blivit tillfrågad, eller kanske uppmanad, att inta en viss plats, och då lyder man. Kanske bättrar mig till nästa år. Tillfällena mellan de olika dreven har också varit förgyllda med en massa "tokigheter". Sådana i form av historier, verkliga och uppdiktade, om olika jägare av skilda sorter. Villebråden har varit både tvåbenta och fyrbenta. Skratten ekar kanske fortfarande bland väggarna på logen på Valex.

 

På söndag morgon klockan 08.00 är det dags igen. Men denna gång är det bara styckning som står på programmet. Vi vässar knivarna och se fram mot en dag i goda vänners lag med arbete men också med skratt och prat som det anstår en grupp goda medborgare i Valex älgjaktslag.

Johan har tagit med sig en ny drevkarl idag och hon ser ut att kunna bana väg för älgarna. Det står PEAB på ryggen och de är väl vägbyggare också.

"Chefen" för kylvagnen denna morgon var Johan och hans insats beundras här av Camilla.

Så här går det till när älgarna klyvs. K-G håller i sågen och några andra håller kroppen stilla.