Tisdag 2009-10-13

Och det vart afton och det var morgon den andra dagen. Solen på väg upp. Jägarna uppe och i full färd med morgonbestyren. Humöret på topp och förhoppningarna stora inför dagens jakt. Kan det bli som under måndagen då det var nästan som i den andliga sången: De komma från Öst och Väst, de komma från Nord och Syd. Älgar dök upp från alla möjliga håll och skogskanter.

Dagen börjar med en återblick av gårdagen och främst då en jakthistoria utan dess like. En jordbrukare i bygden har nötboskap av rasen Highland Cattle. Några av dessa hade rymt för ett tag sedan och var nu mer eller mindre förvildade. De var synliga då och då men omöjliga att komma i närheten och få bärgat hem. Ägaren hade lyckats avliva två stycken men två gick kvar i frihet. Nu var de synliga på ett av Folkestadsgärdena. De tre som under jakttiden delvis bebor en koja i trakten hade uppdrag att söka avliva de 2. Nu fick de se dem. Kontaktade ägaren som på sin brutna svenska upplyste om att - Jag har tre krappar som ska tjuta dem. Telefonören svarade att - De tre krapparna är vi. Och då gick det bra. -Bara inte tjuta rumpan.

De tre "musketörerna" laddade gevären och tog sikte mot djuren, en vuxen och en kalv. Samtidigt eldöppnande och efter två skott stöp kalven pladask där den stod. Men den vuxna kon stod kvar efter ett skott i bogen. Man gick närmare och sköt två skott i halsen. Kon stod kvar och ruskade på sig. - Vad är det som kliar? De gck ännu närmare och avlossade till slut en kula rätt i huvudet snett från sidan. Kon ruskade på huvudet, frustade och började gå mot skytten. Denne och de två andra drog sig försiktigt tillbaka, något bleka. Men till slut fann kon för gott att ge vika. Hon orkade inte hålla skenet och kroppen uppe utan föll död ner. Ägaren tillkallades och han avhämtade kropparna. De tre "krapparna" gick in i kojan, andades ut och tog sig något stärkande till kvällsmat.

Dagens älgjakt började med ett drev nästan från Skee samhälle och öster ut, söder om Lv 164. själv fick jag en post i skogen på Albertsro. Ett lite trångt pass men med god möjlighet att få se älg passera och de fanns i trakten. så var det nu inte. Förutsättningarna för dagens jag var att det var enbart kalvar tillåtna. Med reservation för att man kunde få skjuta en större tjur, 10 taggar eller mer, om det skulle komma någon förbi. Det var älgar synliga men inte påskjutbara.

Strax efter 10 var det drevet färdigt och det blev kaffe på Valex. Snabbfika denna gång och redan klockan 11 var de första posterna ute på det drev som kallas för Kronan. Efter en timma, kl. 12.02 kom en order om radiotystnad. Ett djur var påskjutet och skyten skulle beredas tillfälle att rapportera. Det var tyst några minuter men sedan körde drevet igång igen. Efter en stund kommer besked att Janne skjutit på en kalv men att den gått vidare. Ett eftersök ska påbörjas men redan efter ca 25 meter hittas kalven liggande död. Janne uppger att hans gevär var till salu där under en kortare tid. Vid en efterföljande samling på Valex för mat och kaffe samlades information ihop om iakttagna djur. Nu kom besked om att en ko med kalv hade setts halta iväg över ett gärde vid Söle. Den såg ut att ha det besvärligt och tog många pauser över gärdet. Kalven verkade väldigt liten.

Planer smeds för infångandet av djuren. Beslut om att gå på spåret med hund. Som vanligt Rolf och K-G som hundförare och skytt. övriga postar runt i området kring Söle, Solberg och Salsgärdet. Jag och Bert besätter var sin stol på Solberggärdet. Solen i ansiktet och vinden i ryggen men ingen älg i sikte. Men vi frös inte heller. Klockan 14.11 meddelar janne att han har skjutit på en kalv, igen. (är geväret till salu?) Den medföljande haltande kon går vidare liksom kalven. Det går några minuter och kl. 14.25 meddelar Stefan att kon ligger. Men det är fler älgar i faggorna efter vad som rapporteras. Rolf och K-G driver vidare upp mot Baddarn för att se om de kan skrämma ut någon mer kalv. Det blir också ett litet eftersök efter Jannes kalv och även den hittas efter ett kort stycke. Av de här två dagarnas skörd är Janne pappa till 50 %. Inte illa.

Så är då dagens jakt över eftersom det också gäller att ta hand om kropparna. De forslas till Valex och avklädning påbörjas. Den avskjutna haltande kon har troligen haft ett ben av vid tidigare tillfälle och hade nu ont däri. Därvid haltandet. kalven var verkligen liten och bedömdes vara bland de minsta som skjutits i Valexlaget. Det blev således en ganska tidig kväll och de flesta var nöjda med detta. Nu gällde det att åka hem, steka nya ägg till morgondagens smörgåsar och samla krafter för vad som kanske blir ett nappatag med bergen på Tolvmansstegen.

Denna stiliga trofé kommer kanske att hänga på sovrumsväggen hemma hos Jan-Ove Ingvarsson.

Det kan vara väldigt lugnt och stilla i skogen. Men under älgjakt kunde det vara lite mer liv än på just denna bild.

Det verkar jobbigt att vara älgjägare. Inga riktiga bord eller stolar att sitta vid när man äter eller vilar sig. Bara en torr smörgås på ryggsäcken.