Samling på Kangeröd 091011
"Slavkontraktet" för 2009
Roger "Beppe" Josefsson

Måndag 12 Oktober 2009...

Så var vi då igång igen. Ja, egentligen började vi redan under söndagen då vi träffades och skrev under på heder och samvete att vi skulle följa lagets regler. Ett mycket viktigt dokument i sammanhanget. Och som vanligt blev det då lite tjat om allt möjligt men allt hölls på en hjärtlig och avspänd nivå. Bland annat tog vi upp frågan om en eventuell framtida vildsvinsjakt i en älgjaktsliknande form. Det behövs en hel del folk för att få lite effektivitet på det hela. Att sitta en och en på sina småmarker tjänar ingenting till. Att plocka undan ett enstaka djur syns inte i faunan. Här vill det till lite mer samordnade aktiviteter. Alla var överens om att det skulle vara en bra aktion och dessutom trevligt att träffas igen och få pröva på just den formen av jakt. Och skulle det råka vara så att det finns någon älgkalv kvar av ransonen så kanske man kunde få med den samtidigt.

En annan sak som nämndes var att det är planerat en älgfest i regi av ett grannlag. jag tror det var Björkelaget. Lördagen den 31 oktober i klubbstugan i Skee. Anmälan snarast till Conny H. Eftersom det inte var någon fest i fjol så är det hög tid nu. Något att se fram emot det också.

Så blev det då måndag morgon. Fortare än jag hade tänkt. Svårt att somna under söndagskvällen och klockan ringde kanske en kvart för tidigt. Men det gör inget för idag gäller det. Frukost och de sista förberedelserna och så iväg mot Valex. Tidig var jag även där men långt ifrån först. Någon älg syntes inte till på vägen dit men det var fortfarande ganska mörkt. De som kom något senare hade sett ett par stycken vid Rellen. På Bertils gärde fanns det dock ingen älg denna morgon. Den senaste veckan har det varit älg framme i stort sett varje dag.

Avbockning i pärmen och småprat mellan "gubbarna". Plötsligt är det en som sticker iväg. Han har glömt en vid jakt ganska viktig detalj men återvänder snart med den. Jaktledare Conny höjer rösten och hälsar välkomna till årets jakt. Det är beslutat eller kanske beslutas just då att vi ska börja med Tjöstaddrevet. Det behövs si och så många poster och kan bli ont om folk i drevet. Men några poster slopas och snart är vi på väg. Själv hamnar jag på Baddargärdena och är i post klockan 08.20. På väg upp till "minkgårn" såg vi två älgar, ko och kalv, stå i slänten ovanför dammen. Det bevisade att det fanns älg i marken i alla fall. Så drar drevet igång. Plötsligt hörs en dov knall. Klockan är 09.11 och jag bedömer det som att det är på våra marker. Senare kommer besked att det är Sven som har skjutit en kviga på gärdet nedanför Glutten.

Det går några minuter, 6-7 stycken och så får jag se två djur komma rakt mot mig. Avstånd ca 180 meter. Kon kommer först och kalven i hennes fotspår. Det går inte att skjuta mot kalven då den täcks av kon. Så stannar de tätt intill varandra och tittar på mig under en knapp halvminut. Jag stod upp just då, för att vila bakdelen, och jag stod helt stilla. Det gäller att inte skrämma djuren. Kon tröttnar dock på utsikten och vänder sig åt höger och börjar gå mot skogen 20 meter bort. Kalven följer några meter efter och då tar jag chansen. Men jag chansar lite för friskt. Kalven visade bredsida men rörde sig lite för fort och det gjorde nog jag också. Det blev inget bra skott. Men jag tyckte ändå det såg ut som om den markerade träff. Kastade liksom till med bakdelen som om träffen satt där bak. Ett andra skott när kalven var nästan framme vid skogskanten blev heller inte så bra. De båda sprang iväg genom skogsdungen, över ett smalt gärde och sågs försvinna in i nästa skog. En annan post som såg dem tyckte att de tog det lugnt för att ha blivit skrämda så det var säkert ingen träff i kalven. Det tillkallades en hund och eftersök påbörjades. Den blev resultatlös.

Vi som satt på gärdet fick sitta kvar medan man organiserade om de andra för att försöka få tag i djuren igen. Man drev nu igenom från Skärjehamnen ner till Söle men de älgar man såg var inte i skjutläge. Vi blev sittande till strax före klockan 13 innan vi kunde åka mot Valex och lite mat. Nästa drev kallas för Solbergdrevet. utpostering igen och på plats på Salsgärdet vid klockan 14.10. Solen sken men det blåste lite väl mycket för at vara helt bra. Det tog nu inte lång stund innan drevet satte igång och det ropades högt i skogen. Klockan 14.24 får jag e 4 älgar, ko, 2 kavlar och en tjur, springa i kolonn över ett gärde mot en skytt vid Ö Hee. Det börjar smälla och jag kan konstatera att den skytten hade antingen större tur eller troligen större skicklighet än mig. Tjuren, en 6-taggare föll död ner. Janne hade skaffat sig ytterligare en trofé.

Min inte nog med detta 5 minuter senare lät det som om kriget hade kommit. Ivriga "varningsrop" på radion och det smäller vilt vid Solberg. Jag började räkna skotten men till slut får jag säga som i psalmen, Jag kan icke räkna dem alla. Det resulterar i en fälld kviga där Bert höll i vapnet. Dessutom var en annan kviga påskjuten men den tog sig vidare en bra bit och över mot Skånim, till grannlaget. De meddelades och övertog ansvaret för efterföljandet.

Efterarbete till själva jakten är också en tung bit. Älgarna ska forslas hem och skinnet ska av. Hemtransporten fixade Bertil "i Salen" elegant med en konstig maskin med stor skopa. Knivarna togs fram och älgarna gjordes i ordning för att hänga på logen över natten innan de sågas isär och hängs in i kylskåpet nästa morgon. Så blir det kväll och jägarna åker hem, steker ägg och förbereder för nästa dags smörgåspaket.

PS. Vår eleganta "brödbil", kylvagnen har de senaste veckorna fått nya kläder, plåtar, och ser nu riktigt bra ut. Lite småarbete återstår dock. Den undre bilden till vänster visar lite hur det kan se ut när ett gäng knivkillar ta tag i en stor älg.
                                                                                                  DS.