Älgjakt är höst och höst är många vackra färger i naturen

Och det vart morgon den andra dagen...

Det är tisdagen den 14 oktober i nådens år 2008. Det är älgjakt på gång. vädret är bra och vinden lite svag i syd-syd-västlig riktning. Temperaturen är ca 12 grader. De angivelser som gavs i gårdagens inlägg var nog inte helt rätt. Min digitala termometer behöver en liten stund på sig för att ställa in en någorlunda rätt temperatur. Idag tog det ca 10 minuter. Men solen skiner i öster och är snart uppe och värmer gott från molnfri himmel. Vid lunchtid är det friskare vind och ca 14 grader varmt.

I sann förvissning om att du Raymond inte ska komma hem på ännu en vecka har vi idag svärmat runt din bostad och vackra hustru. Vi har där bjudits dryck och bakverk och till detta kunnat skåda eldig magdans. Hon är en riktig fena på både bakverk och magdans.

I övrigt började dagen med att vi postar ut i området kring Hee, Solberg och Salen. Själv blev jag sittande kl. 0800 och en god stund framöver på ett gärde vid Pinnan. Någon älg kom inte dit men på Solberggärdet sköt Stefan en kviga klockan 0918. Det hördes som om det var dubbelt så många skott som det i själva verket var. Det ekade bra. Men kvigan föll. en stund senare var drevet klart och återsamling på Valex. Efter det obligatoriska ätandet var det dags för ett försök på markerna från Skärjehamnen och bort mot och förbi Sölemossen. Naturligtvis var det en tro på att älgarna fanns där men tro är inte att veta. Älgarna syntes inte till. Själv satt jag på ett gärde mitt emot vägen till Intagan. Där visade sig 4 stycken rådjur.

Däremot har det under hela förmiddagen varit ett väldigt spring av vildsvin både i drevet och framför några skyttar. När Roger i en paus mellan två drev sa att han skulle grilla rimmat fläsk över öppen eld kunde man naturligtvis tro att han lyckats fånga ett svin. Det var nog fler vildsvin än älgar synliga idag.

Bertil nås under ett drev av telefonbesked att det är älgko och 2 kalvar synliga på gärdet vid Valex. De har sedan gått upp i Lerberget. Genomgång inför det drevet blir på vändplan vid Pinnan och strax är vi på väg. Ett antal poster placeras ut på strategiska platser för nu ska de fast. I alla fall någon av dem.

Klockan 1350 startar det hojtande sällskapet sin vandring genom skogen. efter 12 minuter kommer en viskande rapport om att djuren, ko och två kalvar, är synliga på väg mot Näset. Snart smäller det tänker alla. Men det dröjde ca 5 minuter innan det kom 2 mer eller mindre välriktade skott. Det första träffade i ett framben och nästa gick rätt genom älgen så den stöp. Minimal köttförstöring. Henrik höll i geväret.

Älgarna hämtas hem till Valex och flitiga mannar flår och gör rent och hänger upp de båda djuren. Så har också denna dag gått och utdelning har det blivit om än lite magert med utdelning enligt Valexmått mätt. Det är ännu någon timma kvar innan solnedgång men "gubbarna" börjar droppa av och ska hem och göra nya smörgåsar för onsdagens jakt. Vi får hoppas att alla sover gott i natt och drömmer om den store tjuren som aldrig vill komma framför deras pipa.

Matglada jägare samlade för en godbit både ur matboxen och ur historiefloran.

Stefans kviga har fraktats hem på detta enkla sätt och nu väntar avklädning. Bertil och Tobias fixar lossning av lasten.

Det är inte bara på mörka vägar som man har stor nytta av reflexer. Även som drevkarl syns man bra i skogen och på bild likaså.

Jaktledaren Conny låter sig väl smaka av en "kagebede" och den obligatoriska burken Coca Cola.

Stefan berättar för sin "bordsgranne" hur det kändes att nedlägga en kviga på ett gärde. (Det gäller älgjakt)