Tisdag 20/10

Tisdag morgon och idag vaknar jag av att regnet smattrar mot husväggen. Klockan är 06.00 och gradstocken visar idag 4.5 grader utomhus. Kaffet rinner klart medans jag klär på mig och packar ut i bilen. Djuren matas och sedan bär det av mot Valex för ännu en dag ute i naturen med goda kamrater och förhoppningsvis nya djur och natur upplevelser.

Som varje dag rullar jag mot valex för samling 07.30 med termokoppen laddad med kaffe i handen. När alla har anlänt och det har småpratats lite mellan morgontrötta jägare, så är det dags för dagens första såt.

       

                                                                                                                                                                   Karro fixar till i skon, utrustningen måste sitta rätt.

Idag börjar vi med Stenaröd där gråhunden Cilla får äran att jaga fram älgarna till oss, ihop med Simon och Per-anders som sik-sakar sig igenom såten. Jag skall sätta ut passkedjan upp i Hälla, där jag får med mig Henrik, Karro och Roger. Kl. 08.40 meddelar jag i radion att alla skyttar är utsatta och jag är på platts längst upp i Hälla, ovanför mig sitter Conny Vid passet "sköddanegranen". Drevet börjar och Simon släpper Cilla och hon drar iväg och söker av marken. Jag hinner knappt att sätta mig på ryggsäcken fören det hörs ett skott följd av snabb rappotering i radion att en tjur är påskjuten, ett skott till kommer och det hörs i radion "tjuren ligger" Grattis Lennart. Detta innebär att vi nu har skjutit fullt med vuxna älgar, nu har vi 5 kalvar (4 då en sparas till träning av hunden) kvar som vi får fälla. Efter rapport om att det är fullt på vuxna så följer en våg av "uppfattat" som visar att alla pass skyttar fått med sig vad som gäller.

     

När man sitter där i ljudet av regn och vindkraftverkens snurrande vingar så hörs plötsligt 09.57 två skott och Simon meddelar att det kom ko med en kalv och han skjöt kalven, hunden kom strax efter men passera dom och satte av efter kon som sprungit vidare. Grattis Simon! Kon satte raka spåret emot mig men vinklade av och smet igenom passkedjan längre ner, rätt igenom en post som vi för dagen hade dragit in så hon hade öppen väg. Då hunden försvann med kon ur den såt vi jagade i så fortsatte Simon och Perra att driva färdigt innan det blåses av och blir återssamling på valex.

 

När vi fått värmt oss med lite kaffe och mat så är det dax för ennu en såt, denna gång Solberg. Posterna lottas ut och jag fick pass 4, vilket är näst sista på Salsgärdet. När vi kliver ur bilen för att gå ut i pass så öppnar sig himmelen och den förblir öppen de närmaste timmarna. Karro blir tilldelad en ny post som är nyinsatt i denna postkedja och Rolf fick första posten utefter salsgärdet men erbjuder Karro att byta... Hmm snacka om att sätta igång beslutsångesten. Det slutar med att Karro välger att byta pass med honom, bra eller dåligt väntas att se. Jens har fått äran att sitta i Tjejtornet, sedan sitter jag och längst upp på gärdet sitter Roger dom är ansvarig för denna postkedja. 12.46 är vi på plats och 12.53 drar drevet igång, tyvärr hörs dom knappt på grund av allt det regn som bara öste ner. 13.11 hörs ett skott Thomas har skjutit på en kalv, i radion hörs sedan Bert "jag har mjölk i kikaren så kan inte skjuta, men den står still så kliv fram och skjut ett skott till Thomas" Thomas ber om lov att lämna passet för att avfånga, ett skott till hörs och han meddelar att kalven ligger. Grattis Thomas!

   

Drevet går vidare i regnet och hujjandet i skogen hörs komma närmare framför mig. Så hör man Lennart i öronsnäckan "jag har en kviga framför mig, hon står där och spanar in mig. Jag kan inte se att hon har någon kalv". Rätt som det är så kommer hon ut mitt emot Jens och travar fint över hela gärdet för att ställa upp sig och visa sig för Jens med full bredsida, tyvärr får han inte skjuta utan bara avnjuta att kolla på henne. Plötsligt får hon vind av Rolf eller Karro längre ner, kastar ut på gärdet igen och kommer fint travande upp längs kanten rätt mot mig. Filmade detta men kunde tyvärr inte lägga ut den här. Drevet kom fram till Karros gård och det blir återsamling på Valex. Medan de andra hängde in gårdagens djur, hämade ut dagens fällda och flår dom så åkte jag bort till Stig i Rellen som är så snäll och hjälper mig när det kör ihop sig med denna hemsidan. Efter att vi fått slagit våra kloka huvuden ihop så löste det sig och nu finns gårdagens och dagens jakter ute. Jag åkte sedan en tur tillbaka för att se hur det gick för dom och därefter hem för att torka upp inför morgondagens nya jaktäventyr.

                                     

Här finns det inget dåligt väder, riggad för att hämta ut djur ur skogen.

        Jesper blev lite trött på passet.

"Jag har aldrig sett en fulare älg, tänkte inte skjuta han men när kan kommer och ställer sig med bredsidan till och bara väntar så får han skylla sig själv." / skytt Lennart