Onsdag 21/10

Klockar är åter igen 06.00 och när jag tittar ut är det en disig morgon och gradstocken visade idag 10.9 grader ute. Kaffekokaren bubblar medan jag gör iordning dagens smörgåsar. När allt är klart så packar jag ut sakerna i bilen och gör mig redo för dagen jaktäventyrer. Tro det eller ej men kläderna och ryggsäcken hade torkat upp efter gårdagens konstanta regn, att man var 10 kg tyngre av allt vatten när man kom hem är nog en underdrift. Så bär det av mot Valex.

 

07.30 tar jaktledaren ton och vi skall driva från Lerberget genom skärjehamnen mot söle med målgång på salsgärdet. Posterna börjar att lottas ut och jag tänker att nu är det min tur att driva, men jag har Lars N att tacka då han ville driva och jag fick yttligaren en chans att sitta på pass för att få fälla en kalv. Jag fick pass 8 tornet längst upp på vänsterkanten av salsgärdet. Jag, Lars K och Sven åker hem till Karro för att gå över berget till passen, medan Karro och Stefan åkte till Salsgården och gick in där ifrån. På väg ut så skrämde vi 4 rådjur som gick och åt frukost på gärdet och när jag kommer upp till tornet jag skulle sitta i fick jag se mickel räv också. 08.30 meddelar jag Karro som är chef för denna postkedjan att vi på den sidan var på plats och hon meddelar vidare till drevchefen att vi är på plats efter salsgärdet. Jag har knappst hunnit klättra upp i tornet innan man hör David (som satt i tornet bakom Rellen) i radion rappotera om flera älgar som gick in i skogen mot Berge, alltså in i den såt vi nu skulle driva. Strax där efter så drog drevet igång när alla kommit i pass.

Från pass 8 på Salsgärdet

När drevet har varit igång ett tag så hörs David i radion igen, "nu har drevet 4 älgar framför sig, på väg i skogen bakom Elisabeths hur". Det dröjer inte länge före Rolf som satt vid Pålen nedanför Kent i söle ser älgarna, men han får inget riktigt tillfälle. Så han meddelar i radon att han gör ett hujjande på dom så de ändrar riktning ner mot Conny och Calle som sitter på vägen in te söle. "Det gjorde gött!" hör man Rolf stolt i radion. David är snabb på och svara, "det va väldans vilken fart du fick på dom! haha" Rolf kontrar "hehe nej lagom fart de". Med det sagt så smäller två skott och Conny meddelar 9.20 att kalven ligger. Grattis Conny! Nu har vi endast en kalv kvar. Drevet fortsätter gå och strax innan dom kommer ut hos oss på Salsgärdet så kikar det ut en kviga, ser ut som samma som kom andra hållet igår. Hon travar/går lugnt förbi både Stefan, vidare framför mig stannar och lyssnar på drevet några gånger innan hon fortsätter vidare bort mot Sven och vidare upp i skogen mellan Sven och Lars K. Jag fick åter igen filmat henne där hon kom så fint, men kan inte få ut filmen tyvärr. Därefter börjar folk i gula västar ramla ut ur skogen och såten är klar, återsamling på Valex.

           Kvigan som kom över gärdet i lugnan ro.

Efter lite förfriskningar och att Conny och Henrik kommit tillbaka med traktor och kalv så var det dags att driva av Mossemarken. Japp denna gången var det tillslut min tur att driva ihop med Lennart, Rolf, Perra, Lars K, Thomas. Vi åker upp till korsningen vid Mossemarken från där vi skall börja driva och avvaktar medan alla kommer sig ut i pass. När alla meddelat Rolf (som är drevchef) att dom är på plats så delar vi ut oss på en linje och snart börjar hujjandena i skogen åter igen. Första etappen är upp till stellverket och vitmyr, där rätar vi upp drevets linje igen och driver vidare den sista delen upp förbi Listingsmyr och upp mot havreförra (Pass7). Men när vi står där vid stellverket och väntar så ansluter Bert igen, han hade varit hemma och bytt till torra kläder, då han efter fösta drevet var blöt ända in i kalsongerna. Han fick sätta sig på ett pass han hade fått tilldelat sig och vi andra drev vidare. Sven frågar Lennart i radion "känner du lukten efter kviga? du korsar hennes spår nu." Lennart skrattar och travar vidare upp längs myren. Väl framme vid Lars N i pass 6 stannar jag och Lennart och övriga drevet går sista biten fram till Havreförra och sedan avslutas denna såt. Det blev alltså ingen kalv i detta drev och vi får en ny chans att få den inmorgon. Vi återdamlas på Valex för att hänga in älgarna från gårdagens jakt samt flå och hänga upp dagens fällda kalv. Sen var det tack och hej för idag på återseende imorgon, samma tid och samma plats.

En klar dag kan man se ända till Koster från denna plats. Verk 6 i parken

   

Här åker kalvens kostym av och kommer sedan hängas upp under natten för att imorgon hängas in i kylvagnen.

   

Jakt är inte bara att va i skogen för att skjuta djur, det är mycket gemenskap och gamla historier också =D

Skitjakt på er alla!