Valexlaget Jaktmöte 2020

 

Söndag 18/10 kl. 14.00 träffas Valexlaget i stugan på Kangeröd för jaktmöte. Lagets jaktledare går igenom årets PM gällande regler inför årets jakt. Alla skall skriva under att de har delgivits denna  information. När allt det formella har gåtts igenom så blir det självklart en hel del pratandes med jaktkollegor som amn inte sett sedan förra årets älgjakt, självklart över en kopp kaffe och en bulle. När kaffet är urdrucket så är det dags för alla att åka hem till sitt, för att göra de sista förberedelserna inför morgondagens efterlängtade jakt på skogens konung.

 

Väl hemma så steks äggen till äggmackorna, kaffemaskinen laddas, ryggsäcken packan, kläderna hänger redo och vapnet står redo i vapenskåpet för att bara plockas ut, allt så förberett det kan bli inför morgondagen. Nu är det bara att borsta tänderna, ställa väckarklockan och krypa till kojs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaktledare Conny och VC Jaktledare Simon

 

Övriga laget sitter så snällt och lyssnar och tar del av årets PM.

 

 

ÄLGJAKT 2020

05.30 ringer väckarklockan och det är dags att fixa det sista innan det bär av mot Valex. väcker dottern så hon hinner klä på sig, klä på mig själv varmt efter att varit nere och satt på keffet och kollat på gradstocken att den visade -3,5 grad kallt. packar ut sakerna i bilen och 07.00 rullar vi iväg mot fritids för att sedan sätta färden mot Valex.

Samling 07.30 det är förväntansfulla ansikten som möter mig när jag kommer in på logen, fulla av förhoppning på vad dagens jakt skall bjuda på. Alla skall visa upp sitt jaktkort och vapenlicens till jaktledaren samt en godkännd serie från älgbanan. Sedan tar Conny och Simon ordet och det är dags för dagens första drev, Tjöstad. Denna gången är det några som kommer driva ända utifrån 164 och tar med delen ner mot folkestad. Först går frågan ut vilka som känner för att driva och det är några frusna själar som anmäler sig frivilligt. sedan lottas passen ut ett efter ett allteftersom namnen på listan ropas upp. När mitt namn ropas upp drar jag pass 21, det är i krafledningsgatan mellan Rönningen och Backelid (Dårskilds högar). 08.23 har jag klättrat upp i tornet och kommit mig tillrätta. Efter en liten miss på radion och fel kanal var på, vilket jag inte tänkte på då det var fler i laget (Johanna och Lennart) som också var på fel kanal och pratade och funderade på varför inga andra hördes. Först när jag hör Lennart säga att vi skall ju vara på kanal 1 till Johanna, så kom jag på att min radio också var inställd på fel efter föregåendes helgs jakt.

Pass 21 mellan Rönningen och Backeli (Dårskilds högar)

Pass skyttarna rappoterar in att dom är på plats, Conny drar igång årets första drev och ropen i skogen börjar höras i fjärran. Det rappoteras ganska snart i radion att det går en Älgfamilj på gärdet framför drevet. Dom lyckas få med sig älgarna, 9.23 hörs några skott från gärdet innanför Ränna och Henrik rapoterar att en tjur ligger men han behöver fram och ge ett avfångnings skott. Leif-Thomas sitter närmare där älgen ligger så han går fram och snart hörs ett skott till. Under tiden som L-T fixar detta så hör man snart Henrik i radion, "Det kommer fler" och snart hörs fler skott och L-T rapoterar vuxet hondjur ligger. Dom meddelar också att fler djur står inne i skogen mellan gärdet och grusvägen till Ränna.

Henrik som fällde första tjuren för dagen     Leif-Thomas som fällde andra Älgen (Kviga)

När allt är utrett så drar drevet igång igen och ganska snart hör man Conny i radion, "Jag har älg framför mig, den har riktning rätt mot kraftledningen" Mamma mia det är ju där jag sitter, pulsen höjs och geväret är redo. Plötsligt helt ljudlöst så står han där och kollar på mig, jag lägger ann men hittar han inte i kikaren. Jag tittar upp ser honom och siktar igen, då får jag endast se bakändan på honom och han travar lugnt rätt ifrån mig och korsar ledningsgatan nedanför en kulle så endast huvudet syndes. Jag meddelar i radion till Lars att en tjur är på väg bort mot honom och det dröjer knappt en minut så hörs det ett skott och 9.47 säger Lars i radion att älgen ligger. Drevet meddelar att dom kommit fram och Conny avblåser jakten, när man plötsligt hör Jens viska i radion "Vänta det står en och trycker i slyt framför mig" några gubbar fortsätter att ropa och snart hör man Jens viska igen "se upp K-G älg påväg mot dig" följt av ett par skott och och K-Gs röst i radion "det ligger ett vuxet hondjur". Med det gjort så är jakten avbruten och det är återsamling på valex samt urtagning av de fällda djuren. Jag gick bort till Lars och hjälpte honom att ta ur tjuren.

  Lars i ränna som fällde tredje älgen (Tjur)  K-G som fällde den fjärde älgen (Kviga) för dagen.

Väl på valex igen så var det dags för kaffe, macka och skyttarna grattas alltefter dom kommer tillbaka. Efter en del prat jaktledarna emelllan så beslutas det att vi inte drar igång någon ny jakt idag utan vi samlar in de fällda djuren och hänger upp dom. Jag, Karro, Johanna och Rolf hänger med Simon bort och hämtar upp Larses älg på Backelid. Lars tar sin fyrhjuling, kärra och kör bort och hämtar K-Gs kviga, medan Henrik hämtar sin och L-T älgar med traktorn. Det är bra med resurser ibland när det fälls många djur på en gång. =D

 

      

Simon förste vinch föraren.

   

När alla djur är avklädda, upphängda och ladan urstädad så är det dags för en ny lagbild utanför kylboden innan det sägs hej då vi ses imorgon 07.30 igen.