Här måste älgen komma nära skytten annars blir det bom.

Torsdag 2016-10-13

I eftermiddag vankas det ärtsoppa och pannkakor Kanske ett glas punch till detta om vi har is. Det är torsdag morgon och jag vaknar av naturliga orsaker och inte av någon skrammelmaskin. Efter naturens gång är det ingen ide att lägga sig igen för snart är det dags att gå upp. Temperaturen är även idag ca 6 grader och det är grått och svag vind. Framåt dagen verkar himlen lite blågrå men det blir ingen sol.

Valex väntar och i skogen väntar älgarna på att träffa oss och träffas av oss. Det har varit lite segt de båda gångna dagarna så vi får verkligen hoppas på träff. Inledningsvis ska vi ta ett nappatag med Mossemarken och där finns det ofta älgar. Positionerna lottas ut och jag får nr O 15. Det är på en liten upphöjning med lite gles skog ca 30 meer från vägen upp mot Ekelidvattnet. En bit bort i mitt synfält är ett tidigare kalhygge nu försett med ung granskog. Ett omöjligt område för en älgpost så min position har blivit flyttad för något år sedan. Klockan 08.10 är jag på plats, laddad och klar. Men till vilken nytta? Inte ett liv att se såsom t.ex några andra fått på sin väg upp mot posterna. Dessutom sprang det omkring en hund på ett ställe. Tillhörde inte vårt jaktlag.

Radiodisciplin är viktigt när det pågår älgjakt. Det är viktigt att hålla tyst och invänta information när någon har skjutit. Det är bra om man indviker onödigt tjat som brusar i örat på skyttarna när de lyssnar efter älgarnas framfart i skogen. Att drevkedjan vet var man befinner sig inom marken är viktigt och viss radiolös kommunikation  behövs. Men ska det vara nödvändigt att hela tiden ropa för att kontrollera kedjans linje. Kanske kan det vara mer effektivt att gå lite mer zick-zack-format och bara slå i träden med käppar eller liknande. Kan vara så att älgarna då får svårare att hålla sig undan och smita emellan. Jag är ingen expert men har lyssnat mig fram till dessa teorier som kanske kan vara värda att prova.

Strax efter klockan 10.00 återkallades laget till Valex för en förnyad genomgång. Men först kaffe och "kaga" och lite tjat. Nytt drev planeras och det blir Folkestad. Lottdragning sker och jag drar lott nummer E 18, vilket visar sig vara vid Henriks vändplan längs med Lv 164. En post lätt att ta sig till och därför är jag där redan klockan 11.15.

Klockan 11.45 sägs på radion att 3-4 djur är synliga på Folkestadsgärdet. Dock inte från min position. Riktigt vart de har tänkt sig är oklart men klockan 11.55 smäller i alla fall 2 skott och Stefan meddelar att en kalv ligger. De övriga djuren går undan men inte bättre än att Sven kan skjuta den andra kalven som var i familjen. Detta klockan 11.56. Full pott för familjen Johansson. Men jakten går vidare och fler djur är synliga men inte i skottläge. En omgruppering sker och drevet börjar nu på Intaganvägen mot Nibbehagen och går mot Vetteberget. Klockan 13.10 har jag intagit en ny post med nr E 6. Har suttit där tidigare för många år sedan. Fick nu uppleva att naturen förändrar sig. Området var nu snårigt och besvärligt att ta sig igenom men fram kom jag. Och senare ner.

När klockan tickade mot 13.37 sköts det två skott och 3 minuter senare ytterligare ett skott. Skytt denna gång var Rolf och han hade en viss tur. Hade just plockat fram kaffe och smörgås och åt i godan ro. Han satt på gärdet nedanför Kents hus. Rolf observerade inte de två vuxna älgarna som stod ute på gärdet innan han fick en liten vink av Brtil. De kunde lätt gått honom ur händera men han lyckades i alla fall fälla kon. Hans "kamrater" döpte honom till  Knallhatten.

Under verksamhetens gång informerade Johanna om hur hon blev passerad av en liten älgfamilj, mamma, pappa och litet barn. De kom hastigt förbi henne och tillfälle tll skott fanns inte. En stor anledning var att det inte fanns något kulfång där de sprang. Hur många älgar som visat sig under eftermiddagen är lite oklart, det pratas om allt mellan 10 och 15 stycken. Alla kanke inte är enskilda individer utan ett djur kan ha räknats av kanske 2 eller 3 observatörer.

Drevet avslutades med tiden utan ytterligare fällningar. Kropparna fraktas hem på olika sätt och snart hänger de stela och avklädda på logen på Valex. Även dagens övningar kunde avslutas i god tid innan mörkret.

Text och foto: Tage Ödlund

Rolf berättar kanske för Leif-Tomas hur han fällde älgen

Dagens skörd vänder ryggen åt fotografen

Sandra går i klinch med en kalv