Nästa generations jägare behöver mycket energi för att orka lyssna och lära av de äldre

Tisdag 2016-10-11

Och det vart afton och det vart morgon den andra dagen som det står, ungefär, i en annan skrift. Det är en ny spännande dag på gång. Temperaturen är ca 6 grader plus och himlen är molntäckt. Förhoppningsvis kommer vinden att lägga sig lite och kanske också solen tittar fram.

Tisdagen börjar med den sedvanliga avprickningen och en del kommentarer om besöket av massmedia under gårdagen. Rolf sitter på förstasidan på en ryggsäck i skogen och njuter av den vackra naturen och vad en sådan stund kan ge i form av naturupplevelse. Av artikeln förstår vi att jakten inte är det primära. Journalister kan få till det. Man lyckas också döpa om KG till KåGe Johansson. En sak som inte ses med blida ögon av den drabbade. Vi får se om det kommer en rättelse i nästa nummer.

Hur var det med jakten då? Under gårdagseftermiddagen hade man beslutat att göra ett försök med löshund på Linstendrevet. Johan ska släppa sin fyrfota vän och sedan ska de båda vandra runt i terrängen och försöka jaga älg till posterna. Vid lottdragningen fick jag post nr 30 och det var en bekant plats. Där satt jag från klockan 08.15 och några timmar framåt. I radiotrafiken kunde vi följa deras gång i skogen men någon älg hade de inte att följa. Strax efter klockan 11 avbröts försöket och det blev återsamling på Valex.

När alla fått i sig smörgåsar och kaffe var det upprop för nya insatser. Solberg ska drivas igenom och där brukar det oftast finnas skjutbara älgar. I ett torn på Solberggärdet satt jag som en uggla och spejade mot skogsbrynet. Detta började jag med klockan 12.25 och höll på cirka 1,5 timma. Hojtande drevkarlar tog sig hurtigt fram men inga älgar visade sig för skyttarna nu heller. Men ett par av drevgubbarna såg ett djur som sprang mellan dem men åt fel håll. Vart den tog vägen är okänt. Kom inte fram där jag hade tänkt mig.

Återsamling på Valex igen  och mer kaffe. Efter en titt på klockan och vilka  drevalternativ som fanns beslutades att avbryta dagens övningar. Detta då det alltid finns en risk att något går fel och långa tröttande eftersök in i mörka kvällen är inget som är önskvärt. Tack och godnatt för tisdagen.

Text och foto: Tage Ödllund

 

PS:

På grund av ett litet missöde gällande kamerans batteri  blev det inga kort från dages jakt. Dagens två bilder är från måndagen.

DS.

Planering är ett måste vid jakten