Onsdag 2016-10-12

Så började då det där eländiga speleverket att skramla och spela musik som inte ska få störa en stackars pensionär som är trött på att behöva gå upp tidigt på morgonen. Men inte ett uttalande utan ett undantag. Denna andra vecka i oktober är just ett sådant undantag. Man måste ju ut i skogen och försöka fälla en 16-taggare eller liknande.

Denna mörka morgon var mulen och termometern visade ca 6 plus och luftmassorna förflyttade sig hastigt i sidled. Som vanligt ankomst och avbockning på Valex klockan 07.30. Idag verkade det vara lite manfall. Ungdommarna skulle till skolan och 2-3 andra kunde inte komma ifrån på grund av annat viktigt. Men vi som kom fick strax besked om vad som gällde.  Och det som gällde var ett nappatag med älgarna som håller till i och omkring Bredmyr. Redan klockan 08.00 var jag på plats på min post, denna gång kallad H1. Vinden blåste snett bakifrån höger och kändes kall.

Med tiden rapporterades till jaktledaren att postkedjan var på plats och snart kunde drevet börja. Tjo och tjim i skogen men inte mer att se av älgarna än spillning och fotavtryck. Borta var de och luriga är de också. Just när Conny gått ur post mot bilen kom det två älgar och strök förbi och såg morska ut. - "Vi lurade dig allt". Conny och vi andra fick återgå till Valex utan resultat. Kaffe och frukt smakade gott för mig men många av de andra tog en smörgås istället. Jag tyckte det var lite för tidigt, redan före klockan 10.00.

Ny arbetsuppgift kom. Nu blir det ett långt drev som kommer att ta lite tid. Vi börjar med Lerberget, går vidare på Bergedrevet och så över Söle mot Baddarn. Eftersom det var viss frånvaro blev det tunt med folk på drevet. Någon post fick strykas. Dock inte min post. Satt vid/på en väg med utsikt över stora gärden med möljlighet till långa skjutavstånd. Men kommer älgen där får vi hoppas den kommer närmare. Klockan 10.30 satte jag mig på platsen och väntade. Nu är kroppen inte så finurligt konstruerad att jag bara kan sitta hela tiden. Ett par, tre gånger var jag liksom tvungen att ställa mig upp, röra lite på benen och sträcka på mig. Det hade varit skönt med lite mer sittfläsk.

Tiden och drevet gick. Trots motvind hördes de "glada" ropen i skogen och dessutom via radion. En röst som hördes ofta på radion var L-T´s. Han tycktes kommendera J åt höger och vänster om vartanat. Till slut visste hon inte riktigt hur hon skulle gå. - "Han kunde ju inte se vilket håll jag stod och vart jag skulle gå". Till slut, efter "målgång" visade det sig att hon försetts med en hundpejlutrustning för att vi skulle hitta henne om hon gick vilse igen. Omtänksamt men kanske inte helt snällt.

Efter ett par timmar, klockan 12.30 smäller det två skott och nästan omgående rapporteras att det är en kalv som är skjuten. Skytten är jaktledare Andreas och platsen är 3:e posten på Salsgärdet. Drevgubbarna fortsätter så sin promenad och kommer slutligen fram till Baddargärdena och drevet är klart utan ytterligare fällda djur. Tiden rusar iväg när man har roligt och det blir inte något mer drev idag. Kalven ska fraktas hem, flås och hängas upp. De kroppar som redan hängde på logen delas, vägs och hängs in i kylvagnen. Jag tror att de flesta vid hemfärden har en liten fundering om var älgarna håller till och när en förhoppning om bättre resultat i morgon.

Text och foto: Tage Ödlund

Dagens första kafferast, redan klockan 09.30

Utsikt en onsdag i oktober på en post som inte försvinner lika lätt som hos Postnord...

En Matsson och 3 Johansson i samspråk