Måndag 2016-10-10

Livet går vidare trots allt det tragiska som hänt. En familj har misst en älskad make och fader allt för tidigt och hastigt. Jaktlaget har förlorat en god kamrat och duktig jägare, likaväl som en fantastisk historieberättare. Historier som han samlat på sig genom alla sina år som jägare och observatör i naturen och mot människor. Hans minne kommer att leva kvar hos alla oss som har haft nöjet att lära känna honom. Tage Malm: Vila i frid.

Men som sagt, livet går vidare och i morse var det åter dags. Det hade regnat under natten och var fortfarande fuktigt på vägbanan. Temperaturen runt plus 8 grader och grå himmel. Samling klockan 0730 och inräkning, avprickning och kontroll av jaktkort och licenser. Alla fick godkänt. En under gårdagens möte beslutad nyhet är att från nästa år ska man även uppvisa ett skjutkort där godkänd serie ska finnas. Ett bra beslut trots att inte jag var närvarande...

En som dock var närvarande idag var en reporter från Strömstadstidningen. Från detta sociala mediet har laget haft besök tidigare och resultatet från detta ses på denna hemsidas förstasida. Reportern fick "nöjet" att följa med Rolf ut i post och uppleva känslan av att vara jägare. Han hade fått instruktioner från redaktionen att inte ta några kort på blodiga älgar och detta lyckades han undvika genom att sitta hos Rolf.

Dagen började (och slutade) med Tjöstadsdrevet. Klockan 08.20 var jag på plats på min gamla vanliga plats  vid "badkaret". Efter en kort stund kom en gäng drevgubbar och ställde sig i utgångläge för en stunds skogspromenad. De gav sig så småningom iväg med buller och brak. Klockan gick fram till 08.45 när det brakade lös. 6 skott, några säger 5 skott, sköts i rask takt och snart meddelar David att det ligger ett vuxet djur. Dessutom har det gått iväg ett annat vuxet djur, kön okänt liksom hos det djur som låg skjutet. Skyttar på posterna runt omkring uppmanades till stärkt observation. Men inget djur dök upp.

Drygt 10 minuter senare small det igen, 2 skott. Det var Henrik M som nedlade en kalv. En kalv som hade följt efter sin mor gick detta öde till mötes. Mamma lever vidare. Drevet var dock inte färdigt. David var snart i farten igen. klockan 10.07 skickade han iväg ytterligare ett skott, vilket skulle visa sig vara hans sista. Han sköt på en springande älg men träffen var inte direkt dödande. Djuret försvann. Teorin är att det är det djur som försvann för David tidigare under förmiddagen. Spårning med hund påbörjades men avbröts efter ett tag. Det var alldeles för mycket älgspår i området och just den hunden var inte så väl tränad i spårning ännu. Simon fick ta sin hund i tjänst. Misstankar fanns att djuret går över ån efter vatten och in till grannlaget. Telefonkontakt klargjorde att vi kunde gå in och eftersöka älgen och nya poster sattes ut. Det tog en stund att hitta djuret. Det påträffades i samband  med att det skulle göra ett försök att ta sig över en bäck. Ner kom den men inte upp. Den lilla "pinntjuren" kunde avlivas av jaktledaren Andreas M.

Under tiden som eftersöket pågått hade en mindre styrka hämtat hem kalven och tagit av den ytterrocken. Hängdes sedan upp i bakbenen på logen på Valex. När detta skrives hänger de båda vuxna djuren där också.

Historier har nämnts tidigare. David råkade ut för ett missöde i samband med sin första skjutning. Efter sin kanonad mot första älgen visade det sig att han inte hade fler patroner. En efterlysning gick ut på radion och till slut hittade han rätt sort. Jakten kunde fortsätta även för hans del.

Nästa episod gällde en drevgubbe, eller ska vi säga flicka. Hon gick och gick och kunde efter ett tag konstatera att hon inte visste var hon var. Vid en direkt förfrågan från jaktledaren fick han svaret:       - "Jag tror jag har gått vilse, typ". Hon fick rådet att gå åt ena hållet och förhoppningsvis komma ill en väg. Hon gick på en traktorväg i skogen på ett stort hygge. Kände inte igen sig. Såg hus och ladugårdar hon inte sett tidigare. Till slut fick hon se ett gärde med flera hästar. Funderade länge på vem som hade så mycket hästar och just där. Till slut kom hon till sanns. Det var ju hennes egna hästar och hon befann sig på "mammas gata". Många glada skratt åt den berättelsen vid kafferasten.

Då eftersöket av den påskjutna tjuren drog ut på tiden och ett nytt drev riskerade att dra ut ytterligarre på eftermiddagen bestämdes att vi kunde avsluta dagen med att klä av de båda vuxna älgarna och hänga upp dem på logen. Därefter Höger - Vänster om och välkomna tillbaka i morgon på samma tid och plats.

Text och foto: Tage Ödlund

Jag bär hem den på ryggen

 

Morgonrutinen på älgjaktens första dag

Så här ser det ut där älgen ska komma mot mig

Kaffe i skogen är alltid uppiggande och värmande

Nu hänger de där..