Många fina höstfärger att beskåda i vår herres hage.

Torsdag 2015-10-15

Var hälsad sköna morgonstund. Din klara sol går åter upp. Morning has brooken. Ja tänk så lyrisk man kan bli en så här strålande morgon. Frosten ligger hårt på bilrutan och kanske gnistrar det lite i asfalten av frost. Morgondimman ligger fortfarande vid 07-tiden tät över den lite fuktigare terrängen. Människor trötta efter allt för korta nätter tar sig till jobbet med förhoppningen att de ska orka med dagen helt ut. Så också vi som i dessa dagar förnöjer oss i naturen och jagar älg. Glada och förväntansfulla samlas vi på logen och beskådar de kroppar som hänger där. De mänskliga kropparna är inte mödan värt att beskåda.

Dagens första äventyr ska upplevas på det så kallade Stenarödsdrevet. Ett terrägstycke med mycket berg-och-dalbaneutseende. Upp och ner för höjder och dessutom igenom och runt  myrar. Riktningsändringar är det också. Inte bara ofrivilliga utan också av ägandeförhållande påtvingade. Min egen position blir vid posten som kallas Stenarns lagård och där slår jag mig ner klockan 08.10. Tagit mig dit tillsammans med Tage M och vi har en form av bakpost. Det blir ofta den halte och lyttes lott. Men möjligheten att få se älg är kanske lika god där. Skyttar och drevgubbar placerar ut sig och innan alla är på plats hörs Simon viska i radion att han har älg framför sig. Förmodligen var det en ko och kalv men de försvann i skogen och gick troligen till grannmarken.

Strax efter klockan 10.00 avbryts försöken och vi återsamlas på Valex. Där roar vi oss med det gamla vanliga tills jaktledaren visslar och börjar dela ut lottsedlar. Avsikten är att ta oss igenom Lerberget och sedan fortsätta igenom Berge. Utplacerad vid en liten kulle på gärdet vid Torvalds väg. Utsikt många hundra meter upp mot Kent i Söle. Solen skiner men jag har den i ryggen och störs inte synmässigt av den. Och den värmer gott i nacken. Så förlöper den närmaste dryga timman utan att något händer.

Plötsligt börjar det viskas i radion. Man ser älg på olika platser och skytterna uppmanas var observanta. Klockan blir 12.44 och det skjuts 2 skott. K-G meddelar att det ligger en kalv och att vuxet djur gått vidare till andra jaktmarker, dock inte de sällare så som kalven. Jakten och drevet fortsätter. Kl. 12.55 hörs 4 skott från ungefär samma område. Det är Bert som får tillgodoräkna sig detta fällda djur, en tjur, men han hade lite bistånd av Nicklas som också sköt mot den. Bert råkade illa ut i samband med skottlosningen, då han tittade för djupt i kikaren och råkade slå upp ett ögonbryn. Fick då blod som rann ner över ögat och förhindrade synen. Tackade dock nej till veterinärens biträde med nål och tråd. Nöjde sig med ett plåster.

Tidsmässigt rullar det på. Klockan blir över 1300, och ett par minuter därefter smäller det igen, denna gång tre skott. Lennart har kommit i närkontakt med ett hondjur och han avlivar det med några välriktade skott. Det börjar arta sig men mer kommer. Det går en kvart och vi får en premiärskytt. 13.17 hörs 1 skott från Simons ljuddämparförsedda gevär men det är inte han. Med sig på posten, bedrivande uppsiktsjakt, har han Karro som fäller sin första älg, ett bastant hondjur. Ja, älgen alltså.

Strax beslutas att avbryta drevet och istället ta hand om det som fällts, de fyra djur som fallit på bara 33 minuter. De ska hämtas, flås och hängas upp och när det är så många får inte alla plats på logen utan de får tas i två omgångar. Eftermiddagen förlöper i god stämning och Karro som kanske efter de första dagarna varit lite tveksam till sin fortsatta jägarkarriär har nu vänt och kommer säkert att skaffa eget gevär. Se bara vad en träff kan betyda.

Text och foto: Tage Ödlund.

 

Johanna undersöker en konstig utväxt på tjurens huvud. Konstaterar att det troligen är en gammal stångskada. Den var bara varfylld.

Kan det vara en hel familj som är utplånad på några minuter?

Karro med sin förstskjutna älg.